Valeriu Munteanu, ameninţat cu răfuiala fizică în plină campanie electroală: "De parcă am fi în Cecenia"

Solicitarea candidatului la Primăria Municipiului Chişinău, Valeriu Munteanu, privind declararea de către autorităţi a artistului rus Iosif Kobzon drept persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova a fost dur criticată de către publicaţia Komsomolskaia Pravda.
Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL
Valeriu Munteanu, vicepreşedinte PL (facebook.com)
Maria Maevschi
07.05.2018

Redacţia din Chişinău a publicaţiei Komsomolskaia Pravda (KP) a scris într-un articol că liberalul Valeriu Munteanu riscă să fie bătut şi lovit de furia populară pentru că a cerut sâmbătă autorităţilor de la Chişinău ”să-l declare persona non grata pe artistul-propagandist Iosif Kobzon, care urmează să fie prezent pe 12 mai la un concert politico-electoral organizat de Fundaţia „Miron Şor””.

Într-o postare pe pagina sa de socializare, Munteanu a explicat că a cerut declararea lui Kobzon drept persona non grata nu pentru că este cântăreţ rus, ci pentru că legea interzice implicarea străinilor în campania electorală, iar Kobzon nu este doar un artist rus, ci şi deputat în Duma de Stat din partea Partidului Edinaia Rossia al preşedintelui Federeaţiei Ruse, Vladimir Putin.

”El este un susţinător şi un propagandist al separatismului din Crimeea şi Donbass, dar şi din Transnistria, motive pentru care este declarat persona non grata de Ucraina, Ţările Baltice, UE şi SUA, dar în republica lui Plahotniuc-Dodon este invitat de onoare”, se arată în mesajul candidatului liberal la funcţia de primar general.

Mai mult decât atât, Munteau a subliniat că jurnalistul de la KP ar fi uitat să adauge şi cealaltă solicitare adresată autorităţilor de la Chişinău, care, de fapt, ar fi dus la declanşarea acestei ”ameninţări mizerabile la adresa mea”.

”Am cerut autorităţilor să verifice dacă Fundaţia „Miron Şor” a plătit onorariul lui Kobzon cu bani proveniţi din conturi din străinătate şi în general să verifice transferurile de bani ale acestei fundaţii. Am cerut aceste verificări pentru că am bănuiala rezonabilă că Fundaţia „Miron Şor” este finanţată din conturi străine, unde se află sume de bani din miliardul de dolari furat în 2014”, a mai scris Valeriu Munteanu.

În urma solicitărilor făcute de candidatul PL, primarul de Orhei, Ilan Şor, a dat ”un comunicat plin de injurii la adresa mea”. Tot sâmbătă, scrie Munteanu, ”KP împinsă de dolarii primarului de la Orhei, a instigat la violenţă împotriva mea pentru că am întrebat de conturile lui Şor, un condamnat la 7,6 ani închisoare pentru furtul miliardului”.

Totodată, politicianul a precizat că a ajuns să fie ameninţat cu răfuiala fizică în plină campanie elctorală, ”de parcă am fi în alegeri locale în Cecenia”.

Astfel, Munteanu a solicitat public organelor de drept abilitate ”să se autosesizeze şi să clarifice izvoarele, motivele şi comanditarii ameninţărilor care au fost proliferate la adresa mea de către ziarul Komsomolskaia Pravda, redacţia din Chişinău”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor