Conducerea Chinei face aluzie la un nou plan pentru a remedia cea mai mare povară pentru economia ţării

Clădiri goale într-unul din oraşele fantomă, complet nelocuite, din China (Youtube - screenshot)
Redacţia
06.05.2024

Reuniunea Biroului Politic (Politburo) al Chinei privind politica economică a avut loc în data de 1 mai şi, după cum relatează Wei Yao de la SocGen, cea mai importantă concluzie a reuniunii este că factorii de decizie politică îşi îndreaptă atenţia spre reducerea stocului de locuinţe, în condiţiile în care s-au angajat să "studieze anumite măsuri", potrivit Zero Hedge.

Factorii de decizie politică de la Beijing - care au spart bula imobiliară din China, declanşând o distrugere fără precedent a bogăţiei în întreaga ţară - au fost alarmaţi de scăderea vânzărilor de locuinţe şi a preţurilor locuinţelor din ultimele luni şi au sesizat în sfârşit necesitate de a oferi urgent mai multe măsuri pentru a evita o scădere susţinută, care poate fi dăunătoare pentru bun[starea şi încrederea gospodăriilor, ca să nu mai vorbim că poate duce la revoluţii sporadice care să răstoarne cleptocraţia "comunistă" aflată la putere, formată din oligarhi miliardari.

Potrivit strategului de la SocGen, "această schimbare de atitudine este importantă şi, cu măsuri suficiente, ar putea contribui la stabilirea unui prag minim pentru locuinţe. Acesta ar putea fi catalizatorul pentru a extinde redresarea încrederii şi a pieţelor de acţiuni, cel puţin ciclic".

Mai jos, prezentăm mai multe puncte cheie din raportul SocGen:

Creşterea s-a îmbunătăţit, dar nu este momentul să reducem sprijinul. Factorii de decizie politică au recunoscut că economia s-a îmbunătăţit, dar cererea rămâne insuficientă, iar incertitudinea externă a crescut considerabil. Acest lucru este probabil legat de plângerile recente din partea diferitelor ţări cu privire la supracapacităţile Chinei şi de viitoarele alegeri din SUA. Prin urmare, politicile economice trebuie să evite o înăsprire prea rapidă. Aşadar, nu ar trebui să ne îngrijorăm că politicile vor fi mai puţin acomodative, chiar şi în condiţiile îmbunătăţirii PIB-ului din primul trimestru.

Accentul se pune pe o implementare mai rapidă a politicilor anunţate. Factorii de decizie politică se angajează să aplice anticipat şi să implementeze în mod eficient politicile macroeconomice care au fost anunţate. Acest lucru este în concordanţă cu aşteptările noastre că nu vor fi adăugate noi stimulente. Acestea implică accelerarea utilizării CGB-urilor speciale şi a LGB-uri speciale, utilizarea flexibilă a ratelor dobânzilor şi a reducerilor RRR pentru a scădea costurile de finanţare, precum şi punerea în aplicare a înlocuirii bunurilor de consum şi a echipamentelor. Prin urmare, ar trebui să asistăm la o redresare continuă a investiţiilor în infrastructură, în timp ce puterea politicilor de înlocuire este mai incertă, deoarece depinde de politicile locale. De asemenea, ne aşteptăm ca Banca Populară a Chinei să reducă în continuare RRR şi LPR pe 5 ani.

Guvernul va ajuta la reducerea stocului de locuinţe? Pe lângă politicile anticiclice, cea mai importantă schimbare se referă la sectorul imobiliar. Factorii de decizie politică se angajează să studieze politici de sprijinire a reducerii stocului de locuinţe, fără a anunţa detalii. Acest lucru este menţionat pentru prima dată de factorii de decizie politică şi urmează mai multor măsuri de relaxare la nivel local în ultima vreme (de exemplu, relaxarea restricţiilor de cumpărare în Chengdu şi promovarea vânzărilor de locuinţe noi prin încredinţarea întreprinderilor de stat locale de a achiziţiona locuinţe existente de la potenţialii cumpărători). Deşi rămâne de văzut cum vor fi finanţate aceste politici, în condiţiile în care guvernele locale se află sub presiune fiscală, această schimbare de atitudine este importantă şi poate contribui la reducerea şanselor de scădere susţinută a preţurilor locuinţelor.

Raportul a mai menţionat, de asemenea, alte obiective politice cheie, cum ar fi rezolvarea riscurilor legate de datoriile administraţiilor locale. Guvernul comunist chinez se concentrează pe reducerea datoriilor în provinciile cu risc ridicat, dar pune accentul şi pe stabilitatea creşterii, ceea ce înseamnă că nu va insista prea mult, deoarece toată creşterea în China este finanţată prin datorii.

De asemenea, este interesant de remarcat că sunt menţionate sarcinile de a sprijini grupurile cu venituri mici şi de a construi o plasă de siguranţă socială, dar fără detalii concrete.

Alte sarcini includ promovarea unei noi productivităţi, rezolvarea riscurilor băncilor mai mici, promovarea dezvoltării pieţei de capital şi punerea în aplicare a unor măsuri pentru a atinge nivelul maxim al emisiilor de carbon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor