Ungaria cere demisia şefului ONU pentru drepturile omului

Zeid Ra’ad al-Hussein, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului.
Zeid Ra’ad al-Hussein, înaltul comisar ONU pentru drepturile omului. (Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images)

Ministrul ungar de Externe a cerut demisia Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului din cauză că acesta l-a descris pe premierul ungar Viktor Orban ca făcând parte din categoria “xenofobilor şi rasiştilor” care urmăresc “puritatea etnică, naţională sau rasială”.

Ungaria a cerut ca Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, să demisioneze din funcţie după discursul pe care acesta l-a susţinut pe tema xenofobiei în creştere în Europa, evidenţiindu-l pe premierul ungar Viktor Orban.

Guvernul ungar a considerat că afirmaţiile lui Zeid despre retorica anti-imigraţie a premierului Orban sunt “inacceptabile” şi “nepotrivite”.

“Xenofobii şi rasiştii din Europa renunţă la sentimenul de jenă – precum Viktor Orban din Ungaria care la începutul lunii a declarat că ‘nu dorim ca ... culoarea noastră ... să fie amestecată cu a altora’”, a declarat iordanianul Zeid la deschiderea celei de-a 37-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din Geneva.

Zeid a făcut referire la un discurs susţinut de Orban în 8 februarie, când a afirmat că Ungaria “nu doreşte să fie o ţară multicoloră”.

“Nu ştiu ei ce se întâmplă cu minorităţile în societăţile ai căror lideri doresc puritate etnică, naţională sau rasială?”, a întrebat comisarul ONU.

Comentariile lui Zeid au atras indignarea guvernului ungar. Ministrul de Externe, Peter Szijjarto, a declarat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului din Geneva că este “evident că Zeid Ra’ad al-Hussein trebuie să demisioneze. Nu merită să deţină această poziţie”.

Szijjarto a afirmat că Zeid “a acuzat Ungaria că poate fi comparată cu cele mai rele dictaturi ale secolului trecut”.

“Este foarte nepotrivit ca oficialii ONU să acuze state membre şi lideri aleşi pe cale democratică”, a adăugat el, insistând că “acest lucru este pur şi simplu inacceptabil”.

Înaltul diplomat ungar a apărat poziţia guvernului său în privinţa acestei probleme, susţinând că imigraţia este un curent periculos care trebuie oprit din cauză că alimentează terorismul şi periclitează identitatea culturală a Ungariei.

În plus, Szijjarto a insistat că ONU şi alte organizaţii internaţionale nu ar trebui să spună Ungariei pe cine să primească în ţară sau să nu incrimineze imigraţia ilegală. “Nerespectarea frontierelor trebuie să fie considerată o infracţiune şi trebuie să fie penalizată”, a adăugat acesta.

Mandatul actual al lui Zeid expiră în luna august şi deja a indicat că nu urmăreşte să candideze la un nou mandat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe