Ungaria: Partidul de guvernământ Fidesz primeşte o lovitură înaintea alegerilor

Premierul ungar Viktor Orban.
Premierul ungar Viktor Orban. (Getty Images)

Partidul de guvernământ Fidesz al premierului ungar Viktor Orban a suferit o lovitură neaşteptată într-una dintre fortăreţele sale, candidatul pentru funcţia de primar în oraşul sudic Hodmezovasarhely fiind învins după un vot intens monitorizat.

Cu peste 92% dintre voturi numărate duminică, candidatul independent susţinut de opoziţie Peter Marki-Zay a obţinut 57,5% dintre voturi, învingându-l pe Zoltan Hegedus, candidatul Fidesz, care a obţinut 41,6%.

Prezenţa la vot a fost mai ridicată decât se aştepta iniţial, atingând procentul de 62,4%.

Înaintea alegerilor parlamentare din 8 aprilie, partidul naţionalist de dreapta al lui Orban îşi exprimase încrederea că va câştiga cursa pentru primar din fortăreaţa Fidesz.

Fidesz a guvernat oraşul Hodmezovasarhely – care are o populaţie de aproximativ 45.000 – în ultimele două decenii.

Marki-Zay a fost susţinut de socialişti, de partidul naţionalist radical Jobbik, şi de LMP, un mic partid liberal.

Sondajele indică faptul că Fidesz este în continuare favorit la câştigarea alegerilor din aprilie, însă un analist politic a afirmat că rezultatul alegerilor din Hodmezovasarhely ar putea indica o schimbare a atitudinii alegătorilor şi va consolida cu siguranţă încrederea opoziţiei.

Orban, despre care criticii susţin că este prea apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin, a cerut legături mai strânse între UE şi Moscova şi a criticat ceea ce el numeşte politici occidentale “anti-Rusia”.

În februarie 2017, Orban a declarat că ostilitatea faţă de Rusia a devenit “foarte la modă”, îngreunând cooperarea economică.

În discursul său anual naţional, susţinut în 18 februarie, premierul ungar a susţinut că “se adună nori întunecaţi” pe continent şi că Ungaria rămâne ultimul bastion în lupta împotriva “islamizării” Europei.

“Noi suntem cei care consideră că ultima speranţă a Europei este creştinismul... Dacă sute de milioane de tineri pot să se îndrepte spre nord, va exista o presiune enormă asupra Europei. Dacă toate acestea continuă, în marile oraşe ale Europei va exista o majoritate musulmană”, a declarat Orban în discursul său.

De asemenea, guvernul lui Orban s-a aflatîn contradicţie cu Universitatea Centrală Europeană din Budapesta, care a fost creată de finanţatorul american de origine ungară George Soros.

Orban l-a atacat ani la rând pe finanţatorul american de origine ungară George Soros, care urmăreşte să extindă valorile liberale şi să deschidă frontierele Uniunii, pe când premierul ungar este susţinătorul unui grup de naţiuni puternice care resping multiculturalismul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe