Trump ameninţă cu blocarea guvernului din cauza zidului de frontieră

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american a afirmat că va bloca guvernul federal în luna septembrie dacă Congresul nu va aproba fonduri pentru construirea unui zid de frontieră pe care a promis că îl va construi la graniţa cu Mexicul.

“Construcţia acestui zid a fost demarată, avem 1,6 milioane (de dolari)”, a precizat Trump sâmbătă la un miting de campanie ce a avut loc în Washington, Michigan.

“Vom reveni în 28 septembrie şi dacă nu ne asigurăm securitatea la graniţă, nu vom avea altă alternativă decât de a închide ţara pentru că avem nevoie de securitate la frontieră”.

Propunerea lui Trump de a construi un zid lung de 3.218 km s-a lovit de un val de critici atât în ţară cât şi străinătate.

Lucrările de construcţie au demarat în 9 aprilie 2018, oficiali ai serviciului vamal şi de protecţie a frontierei întâlnindu-se în Santa Teresa, în apropierea liniei de demarcaţie dintre statele New Mexico şi Texas, pentru a lansa proiectul.

În luna martie, Trump a recurs la o ameninţare similară pentru a forţa adoptarea unor schimbări în legea imigraţiei cu scopul de a împiedica infractorii să intre în SUA.

Dintr-un buget de cheltuieli în valoare de 1,3 trilioane de dolari, pe care Trump l-a semnat luna trecută pentru a se asigura că guvernul are fonduri până la sfârşitul lunii septembrie, a fost aprobaţi doar 1,6 miliarde de dolari pentru ridicarea zidului, tehnologia de supraveghere şi pentru alte măsuri legate de zid, deşi iniţial preşedintele a dorit aproximativ 25 miliarde de dolari pentru proiect.

Guvernul a fost blocat pentru scurt timp în luna ianuarie din cauza imigraţiei însă un alt blocaj înaintea alegerilorm la mijlocul mandatului, în luna noiembrie, este improbabil să fie susţinut de colegii săi republicani care sunt dornici să îşi menţină controlul asupra Congresului.

La evenimentul de campanie, Trump, care a promis că va suprima imigraţia ilegală din SUA, a precizat că sutele de imigranţi din America Centrală care se îndreaptă spre SUA în forma unei "caravane" reprezintă unul dintre motivele pentru care a cerut întărirea securităţii la frontieră.

“Este o călătorie periculoasă pentru ei şi [aceştia] o fac pentru că ştiu că de îndată ce ajung aici pot pătrunde imediat în ţara noastră”, a afirmat Trump sâmbătă.

Imigranţii, printre care sunt femei şi copii, susţin că au fugit din ţările lor natale – Guatemala, El Salvador şi Honduras – din cauza ameninţărilor cu moartea venite din partea unor bande, a faptului că membrii familiilor lor au fost ucişi sau a persecuţiei politice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe