Summit istoric între liderii celor două Corei. Rezultatul discuţiilor nesigur

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in s-au întâlnit în Coreea de Sud pentru a discuta despre programul nuclear nord-coreean şi pacea din Peninsulă. Întâlnirea a fost marcată de strângeri de mâini prelungite.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un sunt văzuţi în timpul unei întâlniri în partea sudică a satului Penmunjom, în Coreea de Sud, 27 aprilie 2018.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un sunt văzuţi în timpul unei întâlniri în partea sudică a satului Penmunjom, în Coreea de Sud, 27 aprilie 2018. (Getty Images)

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a traversat vineri graniţa militarizată a ţării sale cu Sudul pentru a participa la primul summit între cele două ţări în peste 10 ani.

Kim şi Moon au încheiat prima rundă de discuţii şi se vor întâlni în după amiaza acestei zile, potrivit Deutsche Welle.

Înaintea întâlnirii, Moon a făcut câţiva paşi în Coreea de Nord înainte să se întoarcă în Sud, alături de Kim. Cele două state urmăresc să pună capăt conflictului ce durează de câteva decenii şi să reducă tensiunile generate de programul de arme nucleare al Nordului.

În timp ce îşi strângeau mâinile, Moon i-a declarat lui Kim: “Sunt fericit să vă întâlnesc”. Liderul nord-coreean a scris un mesaj în cartea de invitaţi: “O nouă istorie începe acum. O eră a păcii”.

Coreea de Sud speră că dictatorul comunist va confirma direct dorinţa pentru denuclearizarea “completă” a peninsulei. Cele două ţări urmează să publice o declaraţie în cursul acestei zile, în care va fi abordat programul nuclear al Nordului şi îmbunătăţirea relaţiilor, au afirmat oficiali sud-coreeni înaintea întâlnirii.

Întâlnirea cu Moon va pregăti, de asemenea, scena unei întâlniri între Kim şi preşedintele american Donald Trump, care ar putea avea loc la sfârşitul lunii mai sau începutul lunii iunie.

Summitul are loc într-o aşa-numită “casă a păcii inter-coreene” situată în partea sudică a Zonei de Securitate Comună (ZSC) dintre cele două state. ZSC, cunoscută şi sub numele de satul armistiţiului Panmunjom, a găzduit toate întâlnirile care au avut loc începând din 1953 între Coreea de Nord şi Comandamentul ONU sau Coreea de Sud.

Kim Jong-un este primul lider nord-coreean care a păşit în partea sudică a ZSC de la încetarea războiului coreean în 1953. Liderii celor două ţări s-au întâlnit doar de 3 ori în trecut în zona militarizată. Ultima a avut loc în 2007, când fostul dictator nord-coreean Kim Jong-il a discutat cu preşedintele sud-coreean Roh Moo-hyun.

Denuclearizarea Coreei de Nord se află în centrul agendei discuţiilor. Phenianul a desfăşurat o serie de teste nucleare şi de rachete balistice, inclusiv un test care a implicat o bombă cu hidrogen, de când Kim Jong-un a preluat conducerea ţării în 2011.

Liderul comunist a anunţat săptămâna trecută că ţara sa va suspenda pe termen nedefinit testele nucleare şi de rachete. Însă imagini noi de satelit obţinute de site-ul 38 North, care este specializat în monitorizarea Coreei de Nord, aparent arată că poligonul de teste nucleare nord-coreean este în continuare “complet operaţional”, în ciuda afirmaţiilor făcute de Kim. Website-ul american a susţinut că a găsit dovezi că statul comunist ar putea desfăşura în continuare teste nucleare.

De asemenea, cei doi lideri urmează să discute despre un tratat de pace care ar pune capăt în mod oficial războiului coreean. Luptele au încetat în 1953, s-a încheiat un Acord de Armistiţiu Coreean, însă un tratat de pace nu a fost semnat niciodată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe