Transparency International: Legile care încurajează spălarea banilor să fie retrase din Parlamentul Moldovei

Transparency International condamnă amnistia corupţilor din Moldova şi cere partenerilor internaţionali să facă presiuni pentru retragerea din Parlament a legilor menite să legalizeze averile obţinute din corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie.
Nu aveţi dreptul la corupţie. (atitudini.wordpress.com)

Transparency International Berlin şi reprezentanţa sa din Moldova solicită deputaţilor să retragă proiectele de legi înaintate recent Parlamentului care urmează să scutească de răspundere demnitarii, oamenii de afaceri şi funcţionarii corupţi la declararea activelor şi proprietăţilor, chiar dacă acestea au fost obţinute ilicit. Concomitent, Transparency International cere partenerilor internaţionali care oferă sprijin financiar Republicii Moldova să pună presiune pe autorităţile de la Chişinău pentru ca proiectele de legi să fie retrase.

În ultimii zece ani, numeroase persoane importante şi oameni de afaceri s-au îmbogăţit din corupţie. Majoritatea acestora n-au fost deferiţi justiţiei, iar mijloacelor obţinute fraudulos, inclusiv din miliardul de dolari furat prin frauda bancară şi alte infracţiuni la nivel înalt, nu li s-a găsit urma. Cele două proiecte de legi contestate de către societatea civilă vor permite persoanelor şi afaceriştilor să-şi declare activele la o valoare cu mult sub cea de piaţă în schimbul unei amnistii penale.

„Guvernarea nu trebuie să adopte legi care ar încuraja spălarea de bani şi corupţia. Acest fapt va favoriza corupţii şi va compromite combaterea corupţiei în Moldova. Acesta va fi un semnal că cei corupţi îşi cumpără impunitatea şi va lipsi cetăţenii de mijloacele de stat atât de necesare pentru îmbunătăţirea serviciilor publice”, a declarat José Ugaz, preşedintele Transparency International potrivit comunicatului de presă.

Transparency International – Moldova, împreună cu alţi reprezentanţi ai societăţii civile, a protestat împotriva adoptării acestor proiecte de legi de către Parlamentul de la Chişinău.

În opinia Liliei Carasciuc, director executiv al Transparency International - Moldova guvernarea ia decizii care privează bugetul public şi cetăţenii Republicii Moldova de resurse financiare necesare. “E timpul să oprim spălarea de bani şi să nu o încurajăm. Guvernanţii trebuie să aplice legislaţia din 2013 care permite colectarea impozitelor pe venitul şi proprietatea nedeclarată, dar să nu adopte legi care le-ar permite celor care s-au îmbogăţit ilegal să-şi legalizeze averile obţinute fraudulos.”

În acelaşi context, Transparency International, face apel către partenerii internaţionali ai Republicii Moldova să facă presiune asupra guvernanţilor pentru a retrage proiectele de legi. Republica Moldova a primit în noiembrie 2016 prima tranşă din creditul de 179 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internaţional cu menţiunea combaterii corupţiei. Obţinerea tranşei următoare a finanţării trebuie să fie condiţionată de retragerea legilor vizate.

Menţionăm că mai mulţi experţi din cadrul Centrului de Politici şi Reforme din Republica Moldova au solicitat şi ei retragerea proiectului legii amnistiei capitalului votat în primă lectură la sfârşitul anului trecut de către Parlament. În opinia experţilor, unicul scop al acestei legi este de a legaliza banii cu provenienţă ilicită din diferite activităţi la fel de ilegale, întrucât însuşi titlul acestei legi este unul amăgitor şi nu reprezintă esenţa lui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe