Rusia a atacat centralele termice din Ucraina de aproape 180 de ori de la începutul invaziei

Urmările unei lovituri ruseşti asupra barajului Dnipro din Zaporizhzhia, Ucraina, la 22 martie 2024.
Urmările unei lovituri ruseşti asupra barajului Dnipro din Zaporizhzhia, Ucraina, la 22 martie 2024. (Prim-ministrul Denys Shmyhal/Telegram)
Redacţia
29.04.2024

Trupele ruse au lovit centralele termice din Ucraina de aproape 180 de ori de la începutul invaziei la scară largă din 2022, a declarat la 28 aprilie Dmitro Saharuk, directorul executiv al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, citat de The Kyiv Independent.

Moscova şi-a intensificat recent atacurile cu rachete şi drone împotriva infrastructurii critice a Ucrainei, lansând atacuri pe scară largă asupra instalaţiilor energetice din întreaga ţară la 22 martie, 29 martie, 11 aprilie şi 27 aprilie.

În aprilie, DTEK a declarat că are nevoie de cel puţin 350 de milioane de dolari pentru a recupera capacitatea pierdută cauzată de atacurile Rusiei asupra centralelor termice.

Saharuk a declarat pentru Hromadske Radio că DTEK evaluează în prezent daunele provocate de atacul din 27 aprilie. Patru staţii au fost grav avariate.

Forţele ruseşti au lovit instalaţii energetice din regiunile Dnipropetrovsk, Ivano-Frankivsk şi Lviv într-un atac în masă împotriva Ucrainei în noaptea de 27 aprilie, care a implicat 34 de rachete.

La 11 aprilie, Rusia a lovit centrala termică Tripillia din regiunea Kiev, principalul furnizor de energie electrică pentru regiunile Kiev, Jitomîr şi Cerkasi.

Centerenergo, compania energetică de stat a Ucrainei, a anunţat ulterior că atacul rusesc împotriva acestei centrale a dus la distrugerea a 100% din capacitatea de producţie a companiei, deoarece, la 22 martie, Rusia distrusese şi centrala termică Zmiiv, din regiunea Harkiv.

La sfârşitul lunii martie, Rusia a lansat un alt atac de amploare, avariind semnificativ una dintre cele două centrale electrice ale barajului Nipru din Zaporojie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor