Transferul contribuţiilor la angajat. Amenzi pentru patronii care nu negociază cu salariaţii

PSD a venit cu o "soluţie" pentru a muta problema scăderii salariilor nete după transferul contribuţiilor sociale la angajat: îi obligă pe angajatori să se aşeze la masa negocierilor cu salariaţii. Aceştia nu vor fi obligaţi să crească salariile, dar decizia luată va fi "pe barba lor". Refuzul de a negocia este pasibil de amendă.
Loredana Diacu
18.11.2017

alte articole

OLguta Vasilescu(Ministrul Muncii),
OLguta Vasilescu(Ministrul Muncii), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
18.11.2017

Nu demult, Lia Olguţa Vasilescu declara că dacă salariile nete ale românilor vor scădea odată cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat (trecere ce ar duce potrivit sindicatelor la scăderi de 16-17%) va fi doar vina angajatorilor. Şi, pentru ca lucrurile să stea într-adevăr aşa, Guvernul a adoptat în această săptămână, o ordonanţă care îi obligă pe angajatori să negocieze cu angajaţii, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, noile contracte de muncă privind mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, relateaza startupcafe.ro.

Ordonanţa de urgenţă (82/2017) adoptată miercuri nu prevede sancţiuni pentru patronii care nu negociază cu angajaţii (poate şi datorită faptului că numeroase voci au atras atenţia că impunerea unei astfel de obligativităţi ar putea ridica probleme de constituţionalitate). Însă, Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, a declarat pentru Startupcafe că aceştia vor fi sancţionaţi potrivit legii în vigoare a dialogului social. Amenzile pot ajunge până la 10.000 lei.

"Ordonanţa nu obligă angajatorul să discute despre creşterea salariului brut. Noi ca stat nu putem obliga ce să se negocieze, noi creăm cadrul. Mai departe ce discută ei este treaba lor. Noi îi obligăm să se aşeze la masă şi să discute. Prin derogare toţi angajaţii trebuie să facă lucrul acesta.

Noi am modificat legea 62/2011, pe aceste puncte (n.red – legate de cadrul negocierii), legea are sancţiuni pentru neînceperea negocierii colective. Noi am modificat 2 articole care prevedeau de când începe negocierea obligatorie, în legea actulă pentru firmele cu peste 21 de angajaţi, am derogat de la acest articol şi am spus să înceapă negocierea pentru toată lumea. În perioada aceasta de 1 lună de zile, toată lumea începe negocierea. Apoi, cum o negociază şi ce discută ei, este treaba lor", a declarat Gabriel Petrea.

Conform Legii 62/2011 Art. 217 (b) refuzul angajatorului de a începe negocierea contractului colectiv de muncă se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 lei şi 10.000 lei.

În companiile unde angajaţii nu au un contract colectiv de muncă, respectiv în firmele cu un număr mai mic de angajaţi, angajatorul este obligat să iniţieze negocierea la nivel colectiv, se arată în Ordonanţă. În acest caz „participă la negociere reprezentanţii salariaţilor împreună cu un reprezentant al unei federaţii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederaţii sindicale reprezentative la nivel naţional, la invitaţia reprezentanţilor salariaţilor”. Negocierile trebuie să aibă loc în perioada 20 noiembrie - 20 decembrie.

Patronii care vor dori să menţină cel puţin aceleaşi salarii nete ale angajaţilor după mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, prin ordonanţa de urgenţă decisă de Guvern recent, vor trebui să majoreze salariul brut al angajaţilor, din anul 2018.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor