Legea "Fără penali în administraţie" loveşte înainte de alegeri: Candidat PSD la primărie, condamnat penal, obligat să se retragă din cursă

Ştampilă pentru alegeri (moldova.org)
Andrei Pricopie
04.05.2024

Legea "Fără penali în administraţia locală" îşi produce efectele: un candidat PSD, condamnat penal cu închisoare cu suspendare, a fost obligat de instanţă să se retragă din cursa pentru Primăria şi Consiliul Local al comunei Beliş, din judeţul Cluj.

Este vorba despre Viorel Matis, candidat la primărie şi la consiliul local din partea PSD, condamnat penal la închisoare cu suspendare, încă nereabilitat, pentru dare de mită. Candidatura sa pentru primărie a fost invalidată de Biroul de circumscripţie, dar a rămas pe lista de la consiliul local.

USR a contestat lista, iar contestaţia a fost admisă atât la judecătorie, cât şi la tribunal, iar candidatul a fost obligat să se retragă din aceste alegeri.

"Principiul fără penali în funcţii publice pentru care s-a luptat USR şi a ajuns lege este pentru prima dată aplicabil la alegerile din 9 iunie 2024. Bineînţeles că tot membrii USR sunt cei vigilenţi în respectarea sa în procesul electoral, acolo unde există neatenţii ori erori ale birourilor electorale. Aşa s-a întâmplat şi în comuna Beliş din judeţul Cluj, unde am invalidat în instanţă candidatul din partea PSD. În alte cazuri, precum în comunele Tritenii de Jos sau Floreşti, am informat birourile electorale de circumscripţie asupra incidenţei principiului fără penali în funcţii publice, iar acestea l-au aplicat şi au invalidat candidaturi la primărie ale unor condamnaţi penal definitiv nereabilitaţi", a declarat avocata Oana Murariu, deputată şi preşedinte al Filialei USR Cluj.

Legea USR "Fără penali în funcţii locale" a fost adoptată în octombrie 2022 şi de atunci în Legea pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale (115/2015) a apărut interdicţia clară de a depune candidaturi şi de a fi alese persoanele condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia sau dezincriminarea.

Legea a constituit o etapă importantă pentru modernizarea României, astfel încât să nu mai ajungă primari, şefi de CJ, consilieri locali şi judeţeni persoane condamnate pentru viol, pornografie infantilă, pedofilie, proxenetism sau corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor