Traian Băsescu pierde procesul privind anularea decretului de retragere a cetăţeniei RM

Decretul de acordare a cetăţeniei RM lui Traian Băsescu urma a fi contestat în judecată, fapt indicat expres de CCM, însă Igor Dodon a ales calea ilegală semnând un alt decret de retragere a cetăţeniei, afirmă avocatul Andrei Bivol.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Judecătoria Chişinău a respins luni, 22 ianuarie cererea lui Traian Băsescu privind anularea decretului lui Igor Dodon de retragere a cetăţeniei Republicii Moldova. Instanţa de judecată a calificat solicitările fostului preşedinte al României ca fiind nefondate.

”Nu-mi este clar care au fost motivele respingerii cererii, dar e hotărârea instanţei şi trebuie respectată. Mă voi sfătui cu avocatul şi voi decide dacă vom ataca sau nu hotărârea primei instanţe la Curtea de Apel”, a declarat Traian Băsescu după şedinţa de judecată.

Potrivit avocatului fostului preşedinte al României Andrei Bivol, hotărârea primei instanţe ar fi absolut ilegală deoarece Igor Dodon a încălcat în mod flagrant procedura de retragere a cetăţeniei lui Traian Băsescu. Acest lucru fiind făcut în lipsa unei propuneri din partea Ministerului de Interne, SIS sau a altor organe abilitate, astfel, potrivit legislaţiei în vigoare, în speţă a avut loc retragerea arbitrară a cetăţeniei.

”Legea cetăţeniei RM şi Regulamentul de atribuire a cetăţeniei nu prevăd obligaţia de a prezenta informaţii despre faptul figurării persoanei în procese penale, circumstanţe invocate şi trâmbiţate de Igor Dodon. Legislaţia indică o listă specifică a actelor pe care Traian Băsescu a îndeplinit-o, iar statul R. Moldova nu a solicitat alte informaţii suplimentare de la acesta”, a adăugat avocatul.

Mai mult, Andrei Bivol a ţinut să atenţioneze că pretinsele carenţe de procedură la acordarea cetăţeniei lui Traian Băsescu nu puteau fi corectate prin retragerea acesteia. Decretul lui Nicolae Timofti urma a fi contestat în instanţă de judecată, fapt indicat expres de către Curtea Constituţională a Moldovei. Preşedintele Dodon însă a decis să meargă pe calea uşoară şi ilegală în acelaşi timp şi a emis decretul de retragere încălcând legea.

În context, expertul Veaceslav Negruţă de la Transparency International Moldova a ţinut să sublinieze că Poroşenco l-a lipsit de cetăţenie pe Saakashvili, Dodon l-a lipsit de cetăţenie pe Băsescu. "Motivele" invocate - identice. ”Plagiat? Regimuri gemene şi scenarii electorale.”

Menţionăm că Traian Băsescu a devenit cetăţean al Republicii Moldova pe 20 octombrie 2016. La 3 ianuarie 2017 Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti acordate fostului preşedinte al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe