Societatea civilă din Moldova se solidarizează cu jurnaliştii turci arestaţi

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova au emis o declaraţie prin care şi-au manifestat îngrijorarea faţă de situaţia jurnaliştilor arestaţi în Turcia. Ambasada Turciei de la Chişinău a răspuns apelului, invitând activiştii la o întrevedere.
(photos.com)

Pe 10 august, câţiva reprezentanţi ai societăţii civile din Moldova au avut o întrevedere cu prim-consilierul Ambasadei Turciei din Moldova pentru a discuta situaţia jurnaliştilor arestaţi în urma puciului eşuat din luna iulie. Invitaţia diplomaţilor turci de la Chişinău a venit după ce organizaţia pentru drepturile omului, Hyde Park a emis o declaraţie prin care îşi manifestă îngrijorarea în legătură cu ritmul accelerat prin care jurnaliştii sunt reduşi la tăcere prin arestări şi intimidări.

„Cele mai recente informaţii spun că s-au emis mandate de arest pentru 89 de jurnalişti, dintre care cel puţin 40 au fost reţinuţi. Guvernul turc a folosit starea de urgenţă pentru a ordona închiderea a cel puţin 131 de ziare, posturi de radio şi televiziuni, edituri şi agenţii de ştiri. În acest context, Hyde Park este profund îngrijorat de acţiunile guvernului turc de hărţuire a unor jurnalişti şi exercitarea presiunilor asupra presei din Turcia”, se arată în declaraţia organizaţiei din Moldova.

Totodată, membrii ONG-ului au solicitat autorităţilor turce să-şi retragă toate acuzaţiile împotriva celor 48 de jurnalişti reţinuţi de poliţie în ultimele săptămâni şi să nu intervină politic în activitatea mass-media din Turcia.

În replică, prim-consilierul Ambasadei turceşti de la Chişinău, Erdogan Odabaş a reiterat mesajul oficial transmis de către autorităţile de la Istanbul. “Turcia trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura ordinea publică şi securitatea cetăţenilor săi. Declararea stării de urgenţă în ţară nu are ca scop restricţionarea drepturilor fundamentale sau libertăţilor cetăţenilor noştri, nici de a compromite statul de drept. Prin aceste acţiuni, statul turc îşi propune să lupte împotriva organizaţiilor teroriste şi să readucă starea la normal cât mai curând posibil”, a relatat prim-consilierul activiştilor prezenţi la întrunire.

Totuşi, maniera politicoasă şi argumentele diplomatului turc se pare că nu l-au convins pe Oleg Brega, membru al Hyde Park care a susţinut în timpul întâlnirii că starea de urgenţă în niciun caz nu ar trebui să justifice cenzura mass-mediei într-o ţară cu pretenţii democratice. Mai mult, "instabilitatea politică nu ar trebui să fie un pretext pentru sacrificarea libertăţii de exprimare”, a conchis acesta.

Un alt reprezentant al societăţii civile a ţinut să sublinieze că cenzurarea mass-mediei turceşti rămâne îngrijorătoare pentru că tendinţa de a reduce la tăcere jurnaliştii incomozi nu este una nouă. Privind în ansamblu, criticii puterii actuale de la Istanbul nu au fost prea toleraţi. “E suficient să analizăm datele oferite de ministrul Justiţiei din Turcia, care săptămânile trecute afirma că din 2014, circa 1800 de cazuri au fost intentate împotriva jurnaliştilor, artiştilor care l-au ofensat prin lucrările lor pe preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.“

În pofida divergenţelor de opinie, prim-consilierul Erdogan a ţinut să mulţumească jurnaliştilor şi activiştilor de drepturile omului că au răspuns invitaţiei ambasadei, dar şi pentru interesul privind situaţia politică din Turcia.

După întrevedere, în momentul când cei doi reprezentanţi ai societăţii civile au dorit să facă o poză în faţa clădirii ambasadei, au intervenit gardienii avertizându-i că fotografiatul este interzis. “Simbolic gest, parc-am fi în Turcia”, a conchis unul dintre ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe