Siegfried Mureşan: UE va oferi RM asistenţa macrofinanciară doar după îndeplinirea tuturor condiţionalităţilor

Banii ar fi putut veni deja în urmă cu un an de zile dacă autorităţile din R. Moldova nu ar fi generat îngrijorare şi nesiguranţă la nivel european, afirmă eurodeputatul român.
Siegfried Mureşan conduce o delegaţie a Comisiei pentru bugete a PE în RM, în perioada 3-6 aprilie.
Siegfried Mureşan conduce o delegaţie a Comisiei pentru bugete a PE în RM, în perioada 3-6 aprilie. (parlament.md)

Deputatul european Siegfried Mureşan susţine că asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro oferită Republicii Moldova de Uniunea Europeană va fi acordată doar atunci când autorităţile de la Chişinău vor îndeplini în totalitate condiţiile prevăzute.

Eurodeputatul a amintit că există condiţionalităţi clare pentru asistenţa macrofinanciară şi condiţionalităţi clare pentru fiecare tranşă. Comisia Europeană a propus acest pachet în luna ianuarie a anului 2017. Banii ar fi putut veni deja în urmă cu un an de zile dacă autorităţile moldovene nu ar fi generat îngrijorare şi nesiguranţă la nivel european.

”Banii vor veni atunci când vor fi îndeplinite şi implementate în totalitate toate recomandările inclusiv cele ale Comisiei de la Veneţia, deoarece aceasta este autoritatea supremă în materie de legislaţie electorală în Europa, a adăugat Siegfried Mureşan într-o conferinţă de presă susţinută la Parlamentul Republicii Moldova alături de şefa Delegaţiei Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, Laima Andrikienė.

Deputatul european a mai notat că Delegaţia Comisiei pentru bugete pe care o conduce şi-a exprimat, în cadrul întrevederilor cu autorităţile din R. Moldova, şi punctul de vedere cu privire la pregătirea alegerilor de anul acesta. De asemenea, Mureşan a ţinut să precizeze că obiectivul Delegaţiei este să dea un semnal clar cu privire la ataşamentul UE faţă de procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, însă oficialii europeni aşteaptă paşi concreţi de reformă în perioada următoare din partea autorităţilor de la Chişinău.

„Finanţarea partidelor politice trebuie să fie transparentă şi trebuie să fie conformă cu nivelul de salarii din Republica Moldova. Este de neînţeles cum o persoană fizică poate dona unui partid într-o campanie electorală până la de 20 de ori salariul mediu pe economie.

Am văzut la alegerile prezidenţiale cum cetăţeni ai RM în state membre ale UE nu au putut vota din cauza lipsei buletinelor de vot. Acest lucru este de neînţeles pentru noi, deputaţi aleşi în cadrul UE, cum cetăţeni ai R. Moldova, în faţa ambasadelor de la Paris, Londra, Bucureşti şi alte oraşe, nu au putut vota. De aceea, ne aşteptăm ca alegerile să fie organizate în aşa fel încât orice cetăţean al Republicii Moldova să poată participa la vot”, a punctat Siegfried Mureşan.

Menţionăm că în perioada 3 - 6 aprilie, eurodeputatul Siegfried Mureşan conduce o delegaţie a Comisiei pentru bugete a Parlamentului European în R. Moldova care evaluează eficacitatea cheltuirii fondurilor europene acordate ţării din bugetul Uniunii Europene. Delegaţia Comisiei pentru bugete are, în această perioadă, şi un program comun cu delegaţia Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, prezentă în Republica Moldova, cu scopul de a evalua implementarea Acordului de asociere UE - Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe