Rusia susţine că SUA nu luptă împotriva Statului Islamic. Pentagonul neagă acuzaţiile

Pentagonul a declarat că sunt “absolut false” acuzaţiile lansate de Kremlin, potrivit cărora SUA “se preface” că luptă împotriva militanţilor Statului Islamic în Siria şi Irak.

Soldaţi americani în provincia siriană Raqqa în 2016.
Soldaţi americani în provincia siriană Raqqa în 2016. (Captură Foto)

Într-o declaraţie publicată marţi, Ministerul rus al Apărării a susţinut că o coaliţie condusă de SUA a desfăşurat mai puţine lovituri aeriene în Irak în luna septembrie, când forţele siriene – susţinute de forţele aeriene ruse – au început să recaptureze provincia siriană Deir al-Zor.

Ministerul a adăugat că obiectivul ar fi acela de a permite militanţilor să intre în Siria pentru a încetini avansul armatei siriene, precizează Reuters.

“Toată lumea vede că, de fapt, coaliţia condusă de SUA se preface că luptă împotriva Statului Islamic, mai ales în Irak, dar continuă cu presupusa luptă împotriva Statului Islamic în Siria dintr-un anumit motiv”, a declarat general-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

În Washington, colonelul Robert Manning, purtător de cuvânt al Pentagonului, a descris acuzaţiile ruşilor ca fiind “absolut false”.

“Rămânem dedicaţi să ucidem [militanţi] ISIS şi să nu le oferim paradisuri sigure sau abilitatea de a desfăşura atacuri în regiune sau global”, a declarat Manning, folosind un alt nume pentru Statul Islamic.

Pentagonul a afirmat că această coaliţie condusă de SUA a postat zilnic date privind numărul de atacuri aeriene şi rezultatele acestora pentru ca publicul să se poată informa.