Putin: cetăţenii străini din armata rusă pot lupta în războaie în afara Rusiei

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care permite cetăţenilor străini care servesc în armata rusă pe bază de contract să participe la operaţiuni militare în afara Rusiei.
Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Mikhail Metzel/AFP/Getty Images)

Decretul referitor la modificarea legii ruse privind serviciul militar a fost publicat luni.

Conform acestor amendamente, cetăţenii străini care servesc în forţele armate ruseşti în calitate de contractori pot fi trimişi “să participe în operaţiunile ruseşti de menţinere a păcii şi de combatere a terorismului din străinătate”.

Putin a semnat o lege în 2003 care permite cetăţenilor străini să servească, pe bază de contract, ca soldaţi, marinari şi sergenţi, dar nu ofiţeri.

Începând din 2015, Rusia a desfăşurat operaţiuni militare de susţinere a guvernului preşedintelui Bashar al-Assad în războiul din Siria.

Ministerul rus al Apărării nu a menţionat dacă cetăţenii străini care servesc în armata rusă au fost trimişi vreodată în Siria.

În plus, Rusia a fost acuzată că a trimis luptători şi armament separatiştilor din estul Ucrainei, care sunt implicaţi într-un conflict armat cu forţele guvernamentale ale Kievului din aprilie 2014. Acest conflict a provocat până în prezent peste 10.000 de victime - soldaţi şi civili.

Armata rusă are în componenţa sa atât soldaţi cu contract cât şi recruţi.