Romsilva: 13.633 pomi de Crăciun care se comercializau fără documente legale au fost confiscaţi

Epoch Times România
11.01.2012

În perioada noiembrie–decembrie 2011 au fost confiscaţi 13.633 pomi de Crăciun care se comercializau fără documente legale, în urma unor acţiuni comune ale Romsilva, Poliţiei şi Jandarmeriei în fondul forestier, pe drumurile publice şi în locurile de vânzare, a anunţat miercuri Romsilva.

Acţiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au avut ca obiect atât pomii de Crăciun din producţia internă, cât şi pe cei aduşi din import.

Potrivit Romsilva, masa lemnoasă provenită din fondul forestier proprietate publică a statului administrat de regie se valorifică prin licitaţii şi negocieri, pe piaţa internă, în condiţiile respectării principiilor concurenţei, transparenţei, echidistanţei specifice economiei cu piaţă concurenţială.

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a recoltat şi valorificat pe piaţa internă 82.104 pomi de Crăciun pentru sărbătorile de Crăciun şi Anul Nou, din care specia brad 44.026 bucăţi.

Pentru anul 2010 posibilitatea de recoltare şi valorificare a fost de 119.727 bucăţi pomi de Craciun, din care specia brad 60.145 bucăţi.

"Recoltarea pomilor s-a efectuat din regenerările naturale cu o densitate excesivă, prin efectuarea de operaţiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmăresc promovarea speciilor adaptate condiţiilor staţionale, precum şi din culturi specializate de unde se recoltează an de an pomi de Crăciun", menţionează Romsilva.

Valorificarea acestora s-a realizat de către direcţiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine, direct la persoane fizice sau societăţi comerciale, în vederea satisfacerii nevoilor populaţiei în perioada sărbătorilor de iarnă.

Romsilva precizează că nu a valorificat pomi de Crăciun in pieţe, târguri sau alte spaţii comerciale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor