Jumătate din plăţile Rusiei către China au fost făcute prin intermediari [Surse]

Xi Jinping împreună cu Vladimir Putin, septembrie 2022
Xi Jinping împreună cu Vladimir Putin, septembrie 2022 (SPUTNIK/AFP via Getty Images)
Redacţia
28.04.2024

Eforturile firmelor ruseşti de a efectua plăţi pentru bunuri în China, în timp ce temerile legate de sancţiunile secundare sperie băncile locale, au generat o piaţă înfloritoare pentru intermediari, au declarat pentru Reuters patru surse, până la jumătate din tranzacţii fiind acum gestionate de intermediari.

Trezoreria americană a avertizat că ar putea aplica sancţiuni celor care facilitează tranzacţiile cu Rusia, făcând apel la băncile străine să se conformeze cât mai mult cerinţei.

Descurajate de ameninţare, băncile chineze îşi limitează tranzacţiile cu companiile ruseşti, care, la rândul lor, se grăbesc să deschidă conturi la singurul creditor rus cu o sucursală în China, provocând un blocaj la VTB Shanghai.

Sursele, printre care consultanţi comerciali, bancheri, importatori şi exportatori care au solicitat toţi anonimatul pentru a împărtăşi informaţii sensibile, au declarat că întârzierile mari ale tranzacţiilor şi expedierilor au făcut ca întreprinderile să apeleze la intermediari, în ciuda comisioanelor ridicate şi a riscurilor de confiscare a transporturilor în ţările terţe.

"Există o mulţime de oameni de afaceri (ruşi) care pur şi simplu merg de la o bancă la alta, deschizând conturi curente. Dacă plata lor nu se efectuează, se duc la următoarea", a menţionat una dintre surse.

O altă sursă a spus că multe firme au trecut la utilizarea agenţilor de plată şi la crearea unor lanţuri de companii temporare, ceea ce permite ca plăţile să fie procesate mult mai rapid.

Intermediarii sunt entităţi juridice din Hong Kong, Kârgâzstan, Kazahstan, Emiratele Arabe Unite şi alte jurisdicţii considerate "prietenoase" cu Rusia, au declarat sursele, folosind termenul Moscovei pentru ţările care nu au impus sancţiuni din cauza conflictului din Ucraina.

Doi consultanţi ruşi care lucrează cu intermediari au afirmat că aproximativ jumătate dintre aceste companii ruseşti utilizează serviciile acestora, în timp ce întreprinderile ruseşti mai mari - multe dintre ele aflate sub incidenţa sancţiunilor occidentale - au stabilit deja scheme cu intermediari în urmă cu un an.

Un consultant a declarat că doar o cincime dintre entităţile ruseşti au acces deplin la conturile lor bancare din China, în timp ce 30% au acces limitat.

Strategia risc-recompensă

Folosirea intermediarilor poate crea propriile probleme. Aceştia pot percepe comisioane de câteva mii de dolari pentru fiecare tranzacţie, au declarat sursele, şi există riscul ca bunurile să fie confiscate atunci când sunt implicate ţări terţe.

Una dintre surse a precizat că o încărcătură mare de servere transportată în Rusia din China via Kazahstan a fost confiscată, deoarece bunurile în cauză intrau sub incidenţa sancţiunilor americane.

Plăţile efectuate prin intermediari pot fi în continuare refuzate de băncile chineze, iar natura mai puţin oficială a tranzacţiilor înseamnă că firmele ruseşti ar putea avea dificultăţi în a-şi recupera banii.

Un importator rus a declarat că îi lipseşte o sumă nedezvăluită de yuani pe care a încercat să o trimită în China de aproape o lună.

Cu toate acestea, o companie rusă din industria textilă a declarat că a reuşit să deschidă un cont în China cu ajutorul unui intermediar şi să transfere cu succes fonduri din Kârgâzstan, evitând astfel procedurile oneroase de conformare.

Putin în China

Livrările chineze către Rusia au fost cu 64,2% mai mari anul trecut faţă de 2021, potrivit datelor vamale, în timp ce comerţul global dintre cele două ţări a crescut la un nivel record de 240 de miliarde de dolari.

China livrează Moscovei în special maşini şi utilaje şi cumpără mai mult petrol rusesc, ale cărui plăţi au fost de asemenea întârziate.

"În ceea ce priveşte plăţile internaţionale [...] vedem că riscul unor sancţiuni secundare creşte şi că plăţile devin mai complicate. Suntem în contact cu partenerii noştri pentru a căuta modalităţi de a facilita plăţile", a declarat vineri guvernatoarea Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina.

Unele întreprinderi, au spus sursele, speră că vizita preşedintelui Vladimir Putin în China luna viitoare va ajuta la rezolvarea problemei.

"S-ar putea schimba ceva după vizita oficială a delegaţiei ruse în China", a menţionat o persoană.

Alţii sunt mai pesimişti, unul dintre ei afirmând că Rusia nu este o prioritate pentru băncile chineze, deoarece, în ciuda comerţului în plină expansiune între cele două ţări, cifra de afaceri comercială a Chinei cu Statele Unite şi Uniunea Europeană rămâne mult mai mare.

"Nu îşi vor sacrifica piaţa de dragul plăţilor către companiile ruseşti", a specificat persoana respectivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor