Preşedintele iranian vrea să menţină controale stricte vizând femeile care încalcă regulile privind purtarea vălului pe cap

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisi (AFP via Getty Images)
Redacţia
22.04.2024

În pofida protestelor vehemente ale societăţii, preşedintele iranian Ebrahim Raisi vrea să menţină controalele stricte ale poliţiei asupra femeilor care încalcă regulile referitoare la vălul de cap, transmite dpa international.

"Respectarea vălului nu este doar o obligaţie religioasă, ci şi una politică şi legală pentru femeile iraniene", a declarat Raisi, duminică.

Prin urmare, nu există "niciun fel de îndoială" că verificările trebuie să continue să fie efectuate în mod constant, a declarat clericul ultraconservator, potrivit site-ului biroului prezidenţial.

De la începutul noului an persan, la 20 martie, poliţia şi gardienii din domeniul moralităţii şi-au intensificat din nou acţiunile de reprimare a încălcării regulii obligativităţii purtării vălului. Videoclipurile de pe reţelele de socializare arată că au avut loc chiar ciocniri între femei şi gardieni în timpul unor controale.

Moartea tinerei iraniene de origine kurdă Mahsa Amini în custodia poliţiei în septembrie 2022 a declanşat proteste la nivel naţional împotriva regimului islamic şi a codului vestimentar. Amini fusese reţinută de gărzile din domeniul moralităţii din cauza unui văl care se presupune că nu se potrivea bine pe cap. După câteva zile, ea a murit la secţia de poliţie, se presupune ca în urma violenţelor poliţiei.

În semn de solidaritate cu tânăra kurdă, din ce în ce mai multe femei iraniene au ignorat de atunci obligativitatea vălului. Cercurile islamice din Iran au criticat, de asemenea, controalele stricte ale poliţiei. Aceştia sunt convinşi că femeile nu pot fi transformate în musulmane pioase şi devotate prin violenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor