ONU va examina problema retragerii forţelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova

În contextul perpetuării crizei din Ucraina, intensificarea activităţilor militare ale trupelor ruse şi structurilor de forţă transnistrene contribuie la sporirea tensiunilor în această regiune a Europei, afirmă ministrul moldovean de Externe.
Tancuri ruseşti în Transnistria
Tancuri ruseşti în Transnistria (mediafax.ro)

Secretariatul Organizaţiei Naţiunilor Unite a înregistrat recent proiectul de rezoluţie înaintat de Republica Moldova - intitulat „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

În context, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) Tudor Ulianovschi a ţinut să precizeze că Guvernul moldovean nu s-a dezis de iniţiativa sa, iar în prezent autorităţile depun eforturi pentru a asigura sprijinul cât mai larg al statelor membre ale ONU. „Avem deja circa 10 state care au co-autorat proiectul de rezoluţie care va fi examinat la 22 iunie 2018 în cadrul Adunării Generale.”

Totodată ministrul MAEIE a considerat important să menţioneze în cadrul unui briefing susţinut vineri, 15 iunie că autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a GOTR (Grupului Operativ al Trupelor Ruse) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul R. Moldova, dar nu şi a contingentului rotativ care face parte din componenta militară a Comisiei Unificate de Control, dislocat în raioanele de est ale ţării. Această confuzie fiind creată în mod deliberat de multe ori pentru a induce în eroare opinia publică.

Tudor Ulianovschi a mai declarat că refuzul Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele militare, dar şi desfăşurarea în comun cu pretinsele structuri de forţă transnistrene a numeroaselor aplicaţii militare, inclusiv cu simularea forţării râului Nistru, ar fi o ameninţare directă la adresa securităţii R. Moldova şi o sfidare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a acesteia, inclusiv a prevederilor constituţionale privind statutul de neutralitate şi inadmisibilitatea dislocării pe teritoriul său a unor forţe militare străine.

„În contextul perpetuării crizei din Ucraina, intensificarea activităţilor militare ale trupelor ruse şi structurilor de forţă transnistrene contribuie la sporirea tensiunilor în această regiune a Europei”, a adăugat oficialul.

În regiunea transnistreană a R. Moldova mai persistă o prezenţă militară ilegală a Federaţiei Ruse în persoana a circa 1.500 – 1.700 de militari, care constituie aşa zisul GOTR (Grupului Operativ al Trupelor Ruse) şi circa 21.000 de tone de muniţii stocate în depozitele din localitatea Cobasna. Cifrele exacte însă sunt cunoscute doar autorităţilor ruseşti, având în vedere faptul că acest teritoriu se află provizoriu în afara controlului constituţional al autorităţilor moldoveneşti, precum şi lipsa totală de transparenţă în acest sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe