Dumitru Alaiba: Chişinăuienii sunt pedepsiţi de guvernanţi pentru votul acordat. ”Ca să-şi ştie locul”

Pe vacuumul de putere în Chişinău a crescut preţul asfaltului iar lucrările de reparaţie s-au stopat. Şoferii fac slalom printre gropi şi înjură fără oprire. Transportul public circulă cu devieri de grafic inexplicabile, afirmă Ion Terguţă.
Primăria Chişinău
Primăria Chişinău (facebook.com)

Experţi, reprezentanţi ai societăţii civile dar şi locuitori ai municipiului Chişinău sunt ingrijoraţi de faptul că au trecut zece zile de la alegerile locale, dar mandatul noului primar Andrei Năstase nu a fost validat. Mai mult, lipsa de autoritate în Capitală ar naşte haos, cetăţenii devenind tot mai nervoşi şi derutaţi.

Astfel, reprezentantul PLDM Ion Terguţă menţionează că cinismul puterii de la Chişinău a atins cote maxime. Media afiliată PD impune dorinţa firească a lui Andrei Năstase de a se opune unor mişcări de culise până la investirea sa în funcţie ca pe o acţiune cu mandat deplin. Puţini sunt atenţi la detalii, de aceea în municipiu se instalează haosul.

”Între timp, preţul asfaltului a crescut cu 20 la sută şi lucrările de reparaţie s-au stopat. Şoferii fac slalom printre gropi şi înjură fără oprire. Transportul public circulă cu devieri de grafic inexplicabile. Botanica e blocată de reparaţii şi populaţia circulă pe jos. La Telecentru e pe rol un mare scandal cu demolarea cinematografului „Gaudeamus„. Cafeneaua „GUGUŢĂ„, e pe punctul de a exploda şi ea într-un nou proiect megaloman. Şi toate se întâmplă pe vacuumul de putere în Chişinău”, atenţionează Ion Terguţă.

În context, activistul civic Dumitru Alaiba, expert la Centrul de Politici şi Reforme (CPR) constată că de fapt locuitorii Capitalei sunt pedepsiţi de către guvernanţi pentru votul acordat. Cetăţenii fiind supuşi unor suferinţe bine planificate. Li se crează maximum incomodităţi şi nervi. ”Ca să-şi ştie locul.”

”Ambuteiaje create pe neprins de veste, lucrări de reparaţie a drumurilor abandonate brusc după alegeri ca să enerveze şoferii, Consiliul Concurenţei a ajuns la o concluzie că gheretele trebuie să revină (?), sesizări absurde în judecată pentru contestarea rezultatului alegerilor şi multe altele”, scoate în evidenţă Dumitru Alaiba.

Expertul CPR concluzionează că socialistul Ion Ceban s-a grăbit să declare în noaptea de după alegeri că el ”ştie să piardă” aruncând un discurs frumos şi cântărit. Acţiunile ulterioare demonstrează că nu, el nu ştie să piardă. Ei nu ştiu să piardă. Ei mai degrabă vor da foc la ţară decât să accepte înfrângerea. ”Eu cred că noi ţara o vom salva până la urmă, dar mă tem că ea va fi la fel ca cinematograful ”Gaudeamus” după salvare - numai ruine.”

Veaceslav Negruţă expert la Transparency International Moldova a ţinut să puncteze că blocajul urban ar avea scopuri bine definite. ”Ca să demoleze în linişte un cinematograf - au decuplat sectorul Telecentru de restul urbei, pentru două luni. Vă imaginaţi ce urmează când încep construcţiile celor 13 etaje în Grădina Publică, alături de Parlament? Probabil o să fie interdicţie de intrare în oraş...”