Numele Alinei Gorghiu implicat într-un caz de plagiat

Alina Gorghiu, parlamentar PNL
Alina Gorghiu, parlamentar PNL (Epoch Times România)
Ana Ion
24.06.2015

După premierul Victor Ponta, un alt lider politic din România este implicat în fraudarea unei lucrări ştiinţifice, scrie 7est.ro, într-un articol dedicat unei cărţi coordonate de liderul PNL, Alina Gorghiu.

Lucrarea analizată de publicaţia citată "Medierea – oxigen pentru o societate modernă", apărută în 2013, la Editura Universul Juridic, în Colecţia Business, sub coordonarea liderului PNL Alina Gorghiu, conţine mai multe paragrafe, preluate prin metoda "copy-paste", fără a fi indicate sursele. Mai mult, probabil unic într-o lucrare ştiinţifică, unele paragrafe din volum se repetă integral, la distanţă de câteva zeci de pagini! O parte dintre autori dau vina pe Gorghiu, însă aceasta se disculpă, susţinând că un coordonator "nu poate verifica fiecare rând al autorilor".

Potrivit publicaţiei citate, prodecanul Facultăţii de Drept din cadrul Univ. "Al.I. Cuza" susţine însă că, atunci când apar texte copiate, culpa este a coordonatorului.

7est.ro arată că dintr-un total de 312 pagini, câte conţine cartea "Medierea – oxigen pentru o societate modernă", cel puţin în 20 de pagini sunt paragrafe plagiate, multe dintre acestea fiind preluate după modelul "copy-paste", din alte lucrări. Cele mai multe şi cele mai mari paragrafe plagiate sunt din articolul "Medierea – un pas decisiv şi ireversibil pentru reinstaurarea dialogului social ca fundament al dezvoltării durabile", scris de avocatul Nicu Vasile în numărul 3 din 2010 al Revistei Naţionale de Drept, publicaţie apărută la Bacău.

Un alt autor plagiat este profesorul Virgil Nicula, de la Universitatea "Lucian Blaga", din Sibiu. Astfel, un paragraf din suportul său de curs „Tehnica negocierilor“, din anul 2008, a fost preluat după metoda "copy-paste" în cartea coordonată de Alina Gorghiu.

Conform publicaţiei citate, unii din autorii care au luat cu "copy-paste" nici măcar nu s-au obosit să citească textele pe care îl copiau.

Autorii dau vina pe Gorghiu, care însă se disculpă, susţinând că, în calitate de coordonator nu are responsabilitatea asupra textelor din cartea pe care a girat-o ba chiar a şi verificat textele cu softuri antiplagiat.

"Coordonatorul unei lucrări se îngrijeşte doar de coerenţa lucrării, de structura acesteia, ceea ce am făcut şi eu. El nu participă la redactarea cărţii şi, în consecinţă, niciun pasaj din această lucrare pe care am coordonat-o nu îmi aparţine. Coordonatorul nu are responsabilitatea asupra conţinutului textelor scrise de către autorii propriu-zişi ai cărţii şi nu poate verifica fiecare rând al autorilor pentru a depista eventuale nereguli, scăpări sau omisiuni. Chiar dacă nu am fost responsabilă pentru conţinutul propriu-zis, am verificat această lucrare cu mai multe programe electronice antiplagiat. Am făcut acest lucru împreună cu autorii pentru a preveni exact astfel de situaţii în care, din cauza unei neglijenţe, nu sunt citate două surse. Din nefericire, o parte dintre pasaje nu au fost depistate de softurile antiplagiat, deoarece au apărut într-o publicaţie de specialitate, fără acces public direct. Celelalte pasaje sunt texte mai vechi care aparţin chiar unuia dintre autori şi probabil, din modestie, nu s-a autocitat. Îmi pare rău că autorii nu au fost suficient de atenţi şi munca de un an a lor, dar şi lucrarea, în sine, vor fi puse acum sub semnul întrebării din cauza unei greşeli de asemenea natură, care reprezintă sub 2% din totalul lucrării, fapt ce indică lipsa intenţiei“, susţine Gorghiu.

Articolul integral poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor