Securitatea chineză încearcă să o reducă la tăcere pe Miss World Canada

Miss Canada, Anastasia Lin
Miss Canada, Anastasia Lin (facebook.com/Anastasia Lin)

Forţele de securitate chineze s-au mobilizat imediat pentru a o reduce la tăcere pe proaspăt încoronată Miss World Canada, Anastasia Lin, ameninţându-i tatăl care locuieşte în China. Securitatea chineză l-a ameninţat că dacă fiica sa continuă să vorbească despre situaţia drepturilor omului din China, el şi restul familiei sale din China vor avea probleme.

Lin, care a câştigat concursul naţional canadian de frumuseţe pe 16 mai şi va continua să reprezinte Canada la concursul Miss World, a primit un telefon în seara zilei de 20 mai de la tatăl ei ce locuieşte în oraşul Changsha, provincia Hunan. Tatăl său i-a declarat că a fost vizitat de forţele de securitate chineze.

Până atunci, bătrânul era entuziasmat de victoria fiicei lui.

"La început tatăl meu a fost super fericit că toată mass media chineză vorbea despre victoria mea, iar el transmitea ştirile mai departe – în oraşul meu natal toţi erau foarte mândri", a declarat Lin, care a crescut în Changsha.

"Mi-a spus că primea între 100 -200 de SMS-uri de felicitare pe zi."

"Dar apoi, brusc, tatăl meu mi-a spus să nu mai continui", a spus ea. Ceva s-a schimbat.

Familia şi prietenii i-au spus lui Lin că ştirile despre ea de pe Internet au început să dispară din China. Toate relatările în care era menţionată susţinerea ei pentru drepturile omului au fost aparent blocate de către cenzorii chinezi de Internet.

Apoi Lin a primit mesaje de la tatăl ei, acesta spunându-i că forţele de securitate l-au ameninţat că-l vor supune "criticii" în stilul Revoluţiei Culturale (legat de gât, batjocorit pe stradă, scos la paradă).

"Au spus că îmi vor transforma familia, ca pe timpul Revoluţiei Culturale, când s-a mers până într-acolo încât un tată nu îşi recunoaştea fiul şi fiul îşi denunţa tatăl. Tatăl meu era cu adevărat speriat", a povestit Lin.

"Trebuie să încetezi să faci ceea ce faci acum, altfel drumurile noastre se vor despărţi", i-a transmis tatăl ei.

Deşi speriată de apelul telefonic, Lin a menţionat că nu a fost surprinsă. Ca mulţi activişti pentru drepturile omului care îşi au familia în China, ştia că s-ar putea confrunta cu o asemenea ameninţare.

"Nu vreau să îmi pun familia în pericol, dar tocmai pentru ei, din cauza acestei situaţii, trebuie să continui să fac ceea ce fac. În caz contrar, tot ce am făcut înainte este în zadar."

Şi frumoasă şi inimoasă

Născută în China, în vârstă de 25 de ani, Lin a concurat pentru titlul de Miss World Canada cu un program de susţinere a drepturilor civile, promiţând să îşi continue munca în Canada pentru libertatea religioasă şi că va reprezenta "vocea celor fără de voce."

După ce şi-a terminat studiile la Universitatea din Toronto, cu specializarea principală în teatru şi cea secundară în istorie şi ştiinţe politice, modelul şi actriţa şi-a construit o carieră jucând în filme care expun problemele legate de drepturile omului din ţara ei natală.

Primul ei film a fost despre controversa referitoare la şcolile prost construite din China care s-au prăbuşit în cutremurul din Sichuan în 2008, ucigând mii de copii. Ea a jucat rolul unei eleve care a fost ucisă într-una din şcolile prăbuşite.

Anastasia a jucat de asemenea rolul principal din serialul TV canadian Big Shorts, o satiră la adresa postului de televiziune chinez de stat CCTV, şi a jucat recent în rolul principal din "Red Lotus" (Lotusul roşu), care se află în stadiul de post-producţie. Filmul deapănă povestea unei practicante Falun Gong în China, încarcerată pentru convingerile sale.

Lin practică de asemenea Falun Gong - o disciplină spirituală chinezească ce cuprinde un set de exerciţii meditative şi un cod moral bazat pe principiile adevăr, compasiune şi toleranţă - care a fost interzisă şi supusă unei severe persecuţii în China, după ce a fost îmbrăţişată de aproximativ 100 de milioane de oameni la începutul anilor 1990. Persecuţia continuă şi astăzi.

Lin a notat că rolul din "Red Lotus" a fost deosebit de emoţionant şi uneori se îndoia că l-ar putea juca. "Am intervievat mulţi oameni, victime ale abuzurilor drepturilor omului", a declarat ea.

Anastasia nu era sigură că ar putea juca într-adevăr rolul cuiva care a trecut prin închisoare şi tortură şi care a rămas ferm în credinţa sa. Interpretarea acestui rol a avut un mare impact asupra ei. "Cu cât greutăţile prin care treceau erau mai mari, cu atât mai fermi erau în credinţa lor", a precizat Lin.

"Exportând tirania"

Până în seara primirii apelului telefonic pe 20 mai, rolul şi interviurile cu victimele drepturilor omului o aduseseră în cea mai apropiată situaţie de a fi direct ameninţată de regimul comunist chinez. Vorbind despre telefonul tatălui ei, vocea ei ezită între teamă, calm şi indignare.

"E ca şi cum îşi exportă tirania în afara Chinei. Sunt un cetăţean canadian. Cum îndrăznesc să-mi ameninţe familia pentru a opri ceea ce fac în Canada ", a afirmat ea indignată.

Anastasia Lin a venit în Canada pe când avea 13 ani şi a fost profund impresionată de ceea ce ea descrie ca fiind "spiritul de libertate" canadian.

Anastasia a reiterat că îşi va folosi titlul de Miss World Canada pentru a expune încalcările drepturilor omului în China şi că intenţionează să antreneze guvernele şi oficialii care au autoritatea de a aborda aceste probleme din ţara ei natală.

Când a sunat-o tatăl ei, nici măcar nu apucase să conştientizeze pe deplin faptul că a câştigat.

Proaspăt declarată Miss World Canada a afirmat că va cere ajutor şi sprijin din partea guvernului canadian şi de la prieteni. Este îngrijorată pentru familia ei din China, însă consideră că tăcerea nu ar face decât să încurajeze mai mult regimul chinez.

Anastasia Lin ne-a destăinuit că este important să vorbească deschis despre ameninţările la adresa familiei sale, afirmând că dacă va păstra tăcerea nu va face decât să-i încurajeze pe cei care îi ameninţă tatăl, şi că ei vor şti astfel că au un mod de a o controla.

"Dacă vorbesc deschis, cred că îmi voi proteja familia, deoarece ultimul lucru pe care îl doresc acei agenţi ai serviciillor de securitate chineză este o poveste în presa internaţională despre modul în care ameninţă oamenii inocenţi din China doar pentru că fiica lor din Canada a vorbit despre drepturile omului."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.