R. Moldova regresează: Experţii denunţă lipsa separării puterilor în stat, independenţa şi imparţialitatea justiţiei

Membrii Asociaţiei Obşteşti Falun Dafa din Republica Moldova promovează cultura şi arta chineză (Epoch Times)
Maria Maevschi
23.03.2015

Corupţia în sistemul judiciar din R. Moldova rămâne o îngrijorare majoră în anul 2014, reforma Procuraturii este blocată, iar instituţii precum Centrul Naţional Anticorupţie, Comisia Naţionala de Integritate şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu se bucură de o independenţă adevărată, potrivit concluziilor raportului Uniunii Europene ce vizează progresele înregistrate de Republica Moldova.

Aceasta este şi concluzia Asociaţiilor Falun Dafa şi Falun Gong din R. Moldova cărora ultimele acţiuni ale Ministerului Justiţiei "le-au lezat grav drepturile constituţionale" potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times de către cele două Asociaţii din R. Moldova.

Astfel, cele două Asociaţii susţin că magistraţii Curţii au încălcat flagrant legislaţia prin emiterea unei hotărâri contradictorii iar organizaţia ar putea să fie dizolvată din cauză că emblema sa ar avea "conotaţie extremistă". Şi asta deşi există deja o hotărâre irevocabilă a judecătoriei sectorului Buiucani din anul 2010, în care se constată că simbolul emblemei, Falun, nu este unul extremist. Instanţa de judecată nu a ţinut cont nici de poziţia Comisiei Europene. Reprezentantul asociaţiilor le-a prezentat magistraţilor la una dintre şedinţele de judecată o scrisoare din partea CE în care se subliniază că acestă problema va fi abordată în cadrul dialogului pentru reformarea justiţiei cu autorităţile de la Chişinău.

După cinci amânări ale şedinţelor de judecată la 28.01.2015, judecătorii au adoptat o hotărâre ilegală prin care au dispus întroducerea simbolului Falun în Registrul materialelor cu caracter extremist. Însă deşi hotarârea nu includea şi materialele pe care este imprimat simbolul Falun, Ministerul de Justiţie a publicat in Monitorul oficial al R. Moldovei un ordin care cerea ”includerea în Registrul materialelor cu caracter extremist a materialelor pe care este imprimat simbolului ”falun” identic cu simbolul nazist ”swastica”, întru îndeplinirea deciziei Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) din 28 ianuarie 2015.

"Suntem profund îngrijoraţi, şocaţi şi nedumeriţi de emiterea ordinului în cauză care îl considerăm ilegal", se arată în comunicat, în care se notează că aceste ilegalităţi ale Justiţiei sunt datorate presiunilor Ambasadei Chinei de la Chişinău: "În cei 10 ani de când practicanţii Falun Gong din Republica Moldova expun genocidul regimului comunist de la Beijing, acţiunile lor nu au fost niciodată privite cu ochi buni de cei de la Ambasada Chinei de la Chişinău, care au încercat să ne intimideze în timp ce protestam paşnic în memoria colegilor noştri executaţi prin prelevarea organelor lor sau din solidaritate cu practicanţii torturaţi în China".

În comunicat se mai menţionează că aceste demersuri sunt făcute prin intermediul socialiştilor moldoveni: „În decembrie 2013, Hrenova Elena, fostă consilieră municipală comunistă care apoi a trecut la socialişti şi actual deputat socialist, a chemat în instanţă Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong sub pretextul că emblema şcolii chinezeşti ar avea o conotaţie extremistă.” Dar, potrivit reprezentanţilor celor două Asociaţii, sub pretextul că emblema şcolii chinezeşti ar avea conotaţie extremistă, socialiştii moldoveni urmăreau, de fapt, să dizolve Asociaţiile Falun Dafa şi Falun Gong din R. Moldova.

Iniţial Ministerul Justiţiei a atacat, împreună cu membrii Asociaţiei Falun Dafa din Moldova decizia luată de judecătorul Dorin Dulghieru şi a contestat hotărârile acestuia considerându-le ilegale, ca mai apoi, la 6 martie 2015 în Monitorul Oficial al R. Moldova să fie publicat ordinul Ministerului Justiţiei nr.56 din 24 februarie 2015 prin care se ordona ”includerea în Registrul materialelor cu caracter extremist a materialelor pe care este imprimat simbolului ”falun” identic cu simbolul nazist ”swastica”.

Emblema şcolii Falun Gong (cunoscută şi ca Falun Dafa) conţine simbolul Taiji (cunoscut ca Yin-Yang) şi simbolul Wan (denumit şi svastică - un simbol vechi de peste 2.500 de ani, regăsit în relicve arheologice din numeroase ţări, considerat un simbol sacru care simbolizează norocul, sau soarele în unele culturi, şi are o conotaţie pozitivă, dar care a fost plagiat de Adolf Hitler în perioada celui de-al Doilea Război Mondial).

„Decizia luată de D. Dulghieru prevedea introducerea „simbolului Falun identic cu simbolul nazist svastica” şi nu a „simbolului nazist svastica” sau a materialelor pe care acest simbol este imprimat, nefiind prezentat sau examinat nici un astfel de material. Ordinul Ministerului Justiţiei nr.56 din 24.02.2015 depăşeşte limitele legale dispuse prin hotărâre judecătorească şi introduce în Registrul menţionat nu doar simbolul Falun dar multe alte materiale cum ar fi materialele şcolii Falun Dafa – cărţile Zhuan Falun şi Falun Gong pe care discipolii Falun Dafa le studiază”, a declarat preşedinta Asociatei Falun Dafa din R. Moldova, doamna Tatiana Chiriac.

De părere că aceste decizii au fost luate ilegal, este şi avocatul de drepturile omului, Roman Zadoinov, care a declarat că: „Orice ordin emis de către autorităţi, în cazul dat Ministerul Justiţiei trebuie să fie legal, iar dacă se bazează pe o hotărâre judecătorească trebuie să fie exact. Nu se permit speculaţii care să încalce drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor sau organizaţiilor. Ministerul Justiţiei a depăşit stipulările hotărârii judecătoreşti şi a extins evident termenii folosiţi în hotărârea judecătorească.”

Roman Zadoinov, avocat: Cu părere de rău în R. Moldova lipseşte separarea puterilor în stat, independenţa şi imparţialitatea instanţei de judecată, fapt care duce la violarea drepturilor fundamentale a cetăţenilor şi organizaţiilor. Sistemul de drept al R. Moldova nu corespunde standardului internaţional fiind moştenit de la Uniunea Sovietică care avea scop de servire a puterii politice

„Cu părere de rău în R. Moldova lipseşte separarea puterilor în stat, independenţa şi imparţialitatea instanţei de judecată, fapt care duce la violarea drepturilor fundamentale a cetăţenilor şi organizaţiilor. Sistemul de drept al R. Moldova nu corespunde standardului internaţional fiind moştenit de la Uniunea Sovietică care avea scop de servire a puterii politice. În prezent acest sistem nu apără în mod efectiv drepturile şi libertăţile persoanei. Modul de funcţionare a sistemului judecătoresc nu este eficient”, a mai adăugat avocatul.

Amnesty Internaţional Moldova a reacţionat şi ea la hotărârea luată de Ministerul Justiţiei şi CSJ de a dizolva cele două Asociaţii, considerând-o a fi „o încălcare flagrantă a art. 11, CEDO privind „dreptul la întrunire şi liberă asociere””.

„Ce fel de societate democratică avem dacă se îngrădeşte dreptul asociaţiilor la activitate într-un aşa zis stat de drept?! Noi vă susţinem şi vă dorim mult succes la CEDO”, a declarat directoarea Amnesty Internaţional Moldova, Cristina Pereteatcu, reprezentanţilor celor două Asociaţii.

În urma mediatizării abuzului Ministerului Justiţiei, acesta a recurs la redactarea conţinutului hotărârii şi printr-o nouă hotărâre a menţinut în vigoare întru totul textul deciziei iniţiale a Curţii Supreme de Justiţie, în care se menţine numai includerea simbolul "Falun” în Registrul materialelor cu caracter extremist.

Este demn de menţionat că Asociatiile Falun Dafa sunt înregistrate în 120 ţări din lume.

"Este cel puţin bizar cu câtă uşurinţă îşi modifică Ministerul Justiţiei din R. Moldova deciziile sale, care sunt perfect executorii din moment ce sunt publicate în Monitorul Oficial şi pe care trebuie să le respecte cu stricteţe atât autorităţile cât şi cetăţenii de rând.

Nu credem că într-o societate cu adevărat democrată, aşa cum tinde să devină Republica Moldova în sânul Uniunii Europene, asemenea lucruri ar fi permise să existe. Acest lucru demonstrează o deficienţă dramatică în întregul sistemul legal din Republica Moldova. Să nu mai vorbim de subiectul de fond al deciziilor ilegale pe care le-au luat în unison instanţele naţionale de judecată în cazurile ce vizează introducerea simbolului Falun în Registrul materialelor cu caracter extremist şi interzicerea activităţii Asociaţiei Falun Dafa în ţara noastră. Asemenea decizii judecătoreşti periclitează sever funcţionarea statului de drept şi denotă o neglijare şi nerespectare totală a libertăţilor fundamentale inviolabile ale oamenilor, cum ar fi dreptul la asociere, dreptul la libera exprimare, libertatea gândirii, conştiinţei şi a convingerii" au concluzionat reprezentanţii celor două Asociaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor