Muzica este un dar divin pentru omenire

Farmecul şi magia muzicii au efecte terapeutice necontestate
(photos.com)

Muzica este un gest de iubire al divinităţii faţă de oameni, pe care o ascultăm şi o simţim cu pasiune şi recunoştinţă.

Emil Cioran spunea: „Dacă nu am fi avut suflet, ni l-ar fi creat muzica”.

Avem multe daruri minunate, iar muzica este unul dintre ele. Ce este muzica? De ce atunci când ascultăm muzică totul se schimbă? Care este puterea muzicii? Muzica este un limbaj, când vorbeşte Divinitatea, vorbeşte prin muzică, iar datorită puterii muzicii, atunci când o asculţi îţi curăţă impurităţile din suflet, din minte şi corp, precum şi emoţiile tale. Facem eforturi pentru multe lucruri, însă atunci când cineva cântă din suflet se poate conecta cu Divinul.

După cum se spune într-o operă germană, „Bach ne-a dat cuvântul lui Dumnezeu. Mozart ne-a dat zâmbetul lui Dumnezeu, Beethoven ne-a dat focul lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat muzică pentru a ne putea ruga fără cuvinte”. Bach de-a lungul întregii sale vieţi a considerat devotamentul şi venerarea divinităţii ca fiind cele mai înalte principii pentru crearea muzicii sale. Pe toate partiturile lui pot fi văzute literele SDG „Soli Deo gloria”. Dacă artistul are credinţă în divin şi moralitate va fi înzestrat cu inspiraţia creativităţii. Astfel de opere vor fi pure şi vor transmite frumuseţe, bunăvoinţă, lumină şi speranţă.

Johann Sebastian Bach
Johann Sebastian Bach (Wikipedia.org)

Cum ar fi viaţa fără muzică, fără melodii, armonii, contrapuncte, fugi şi restul minunăţiilor pe care le oferă această artă. Fiecare fiinţă umană păstrează în el o nostalgie imensă şi profundă pentru infinit, pentru Neînţeles, pentru Intangibil, pentru Suprem. Ne place sau nu, fiinţele tânjesc după Divin. Divinitatea a pus această artă în mâna oamenilor, ca o modalitate de a le aminti prezenţa lui prin sunet.

Toţi am simţit că muzica te ridică dincolo de imaginaţie şi te poartă într-o stare în care eşti doar tu şi muzica. Cred că muzica este cea mai minunată dintre arte, din mai multe motive. De exemplu, după ce au fost create, capodopere ale picturii, sculpturii, arhitecturii etc. au supravieţuit dincolo de secole, dar pe de altă parte Simfonia a IX-a a lui Beethoven, Requiemul lui Mozart, Misa în si minor a lui Bach, Concertul pentru vioară al lui Brahms – pentru a menţiona numai câteva dintre cele mai mari compoziţii scrise vreodată - trebuie reascultate iar şi iar, deoarece ce este scris în partitură nu este suficient, nu este altceva decât un ghid către un univers susţinut de sunet.

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven (Wikipedia)

Marii maeştri au fost conştienţi de marea legătură dintre Divin şi arta muzicală. Există o mulţime de anecdote. Se povesteşte că la o repetiţie premergătoare premierei uneia dintre simfoniile sale, unul dintre violoniştii orchestrei i-a reproşat lui Beethoven dificultatea executării unor pasaje, la care acesta a răspuns în nota temperamentului său: „Când însuşi Dumnezeu Tatăl îmi dictează melodii atât de minunate, nu mă pot gândi la tine şi la vioara ta neînsemnată”.

Într-o scrisoare adresată tatălui său, Mozart scrie: „În realitate nu mă simt compozitor de muzică, doar o combin şi de vreme ce mi se dă, întreb de unde"? Efectul Mozart a atras atenţia mondială. S-a constatat ştiinţific influenţa pozitivă a muzicii lui Mozart asupra funcţiei şi comportamentului cognitiv uman. Acordurile muzicale, notele şi timbrele muzicii autentice derivă din modele armonioase naturale. Universul este armonios, iar oamenii sunt capabili să perceapă şi să aprecieze armonia universului.

În tratatele despre muzică şi armonie, chinezii vorbesc despre faptul că muzicii îi corespund cele cinci elemente (metal, lemn, apă, foc şi pământ) şi despre modul în care instrumentele muzicale erau construite pentru a reprezenta şi imita modelele cerului şi ale pământului. Aşa se poate realiza muzica de stil grandios”, ce manifestă şi armonie, care există în cer şi pe pământ. Acest gen atrage păsări divine precum cocorul şi phoenixul etc.

Confucius s-a referit la dinastii cu forme rafinate şi elegante. L-a admirat pe înţeleptul împărat chinez Shun - fondatorul regulilor sociale în familie şi între membri ai societăţii, care au devenit esenţa culturii etice chineze - ce a inventat un instrument cu cinci corzi pe care l-a numit QIN, cu care a cântat despre briza blândă a verii sudice, iar imperiul său a funcţionat sub influenţa muzicii sale. Acest exemplu ilustrează efectul muzicii pure şi drepte.

În timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea, curtea regală franceză a etalat o mare eleganţă prin muzică, dans şi artă, fiind imitată de alte curţi imperiale şi popoare din Europa.

Frederic cel Mare al Prusiei a fost un rege desăvârşit dar şi un muzician, compozitor şi flautist desăvârşit. A ordonat şi supravegheat ridicarea Operei din Berlin, care a rămas până azi o parte importantă a culturii germane.

În spatele muzicii adevărate se află înţelepciunea acumulată de un popor, creativitatea şi inspiraţia lui. Unele opere transmit un tip special de energie spirituală, efectul este unic şi de neînlocuit. Muzica poate avea un impact extraordinar asupra moralităţii, gândirii şi comportamentului uman. Istoricul chinez Sima Qian spune că numai atunci când sunetul este conform cu moralitatea, el poate fi numit muzică.

Bucuraţi-vă de muzică, pentru că ne permite să plângem fără lacrimi, să zâmbim fără să zâmbim, să ne bucurăm cu spiritul, să zburăm în ciuda faptului că nu avem aripi şi ne aminteşte tot timpul că Infinitul nu este refuzat oamenilor.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 10 octombrie 1813 – Milano, 27 ianuarie 1901)
Giuseppe Fortunino Francesco Verdi (Le Roncole, 10 octombrie 1813 – Milano, 27 ianuarie 1901) (operaphila.org)

Efectele benefice ale muzicii

Muzica are o influenţă puternică asupra fiinţelor umane. Ne poate calma, ne poate atinge sufletul şi ne poate ridica moralul, iar prin muzică ne exprimăm atât bucuria, cât şi tristeţea. Muzica este comună aproape tuturor culturilor- prezente şi trecute- şi este un limbaj înţeles de minte, cât şi de inimă. Este fără îndoială un adevărat dar de la Dumnezeu. Versurile unui cântec pot include aspecte ale culturii sau istoriei unei ţări. Profetul Moise a scris un cântec istoric cu îndemnuri sincere pentru poporul său. Este foarte probabil ca aceste tipuri de cântece să fi servit ca ajutor pentru memorie.

Studiile de specialitate menţionează: „Vocea este în contact direct cu punctul de unde apar cele mai profunde emoţii şi este instrumentul cel mai eficient pentru a ne exprima”. Deoarece muzica are o mare influenţă asupra inimii, trebuie să o alegem cu grijă, pentru că în inimă sunt ”izvoarele vieţii ”.

Farmecul şi magia muzicii au forţă terapeutică

”Unul dintre motivele pentru care muzica este prezentă în aproape toate culturile este că poate genera şi menţine sănătatea şi bunăstarea oamenilor”, se afirmă în cartea ”Principes and Practice of Stress Management”. Când cântăm, se spune în revista ”Psycgologies”, întregul nostru corp rezonează şi vibrează. La rândul lor, aceste vibraţii blânde ajută ţesuturile să se relaxeze şi să se dilate, ajutând eventual la reducerea durerii.

În consecinţă, unii terapeuţi încurajează pacienţii care suferă de stres să asculte muzică relaxantă pentru a le îmbunătăţi starea de spirit. Anumite spitale pun chiar şi muzică în unităţi de terapie intensivă. Bebeluşii prematuri şi pacienţii care au suferit o intervenţie chirurgicală reacţionează de obicei bine la muzica plăcută. Potrivit cărţii menţionate mai sus, studiile indică faptul că ascultarea muzicii relaxante „reduce în mod semnificativ nivelul hormonilor de stres în timpul operaţiilor”. Muzica serveşte şi la reducerea anxietăţii femeilor însărcinate, deoarece favorizează relaxarea în timpul naşterii. Dentiştii folosesc uneori muzica relaxantă pentru a crea un mediu mai calm pacienţilor tensionaţi. Dar muzica şi cântul oferă şi mai multe beneficii: ne pot ajuta în sens spiritual.

Deoarece muzica ne permite să exprimăm aproape orice emoţie şi influenţează atât de puternic inima, mintea şi corpul, trebuie să tratăm acest ”dar divin” cu cel mai mare respect şi să-l folosim frecvent şi în acelaşi timp cu înţelepciune. Cercetătorii au dezvăluit că muzica poate îmbunătăţii somnul şi memoria, poate ameliora stresul şi poate stimula abilităţile de gândire, toate acestea ne ajută să menţinem sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim.

Ne bucurăm, plângem, ne amintim, evocăm, oftăm, suntem transportaţi în timp şi multe altele, atunci când ascultăm un anumit cântec şi ne pot reveni în minte incredibil de multe amintiri şi devenim fericiţi, trişti, emoţionaţi sau euforici. Muzica este prezentă în viaţa noastră din momentul în care ne naştem, de exemplu când mama noastră ne cânta un cântec de leagăn pentru a ne adormi, la prima aniversare, la spectacolele şcolare, la balul de absolvire şi în alte etape ale vieţii noastre.

Muzica ajută la menţinerea sănătăţii creierului nostru, ne ridică starea de spirit şi ne inspiră să facem mişcare, să dansăm, pentru că atunci când ajung la urechi, undele sonore devin impulsuri care se deplasează în diverse zone ale creierului, inclusiv cele care eliberează dopamină, un neurotransmiţător care intervine în reglarea plăcerii. Tot aşa, muzica poate ajuta persoanele care au suferit un accident vascular cerebral, boala Parkinson şi chiar demenţă.

Wolfgand Amadeus Mozart
Wolfgand Amadeus Mozart (Wikipedia)

„O caracteristică a muzicii lui Mozart, este repetarea frecventă a linie melodice. Astfel sunt eliminate elementele de surpriză care ar putea distrage atenţia ascultătorului de la logica muzicii. Fiecare element melodic este rezolvat într-un mod care confirmă aşteptările ascultătorului”, arată cercetătorii.

Muzica este cea mai directă artă: intră prin urechi şi merge la inimă, şi odată cu ea suntem capabili să reflectăm ce nu pot spune cuvintele noastre, dar pe care nici nu le putem reduce la tăcere.

Ascultaţi muzică bună care vă poate schimba atât în interior cât şi la exterior, fiind astfel posibil să vă schimbe viziunea despre viaţă, devenind mai buni şi toleranţi cu cei din jur.

Surse: Sebastian Rodriguez

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură