Valorile profunde ilustrate de Shen Yun mişcă audienţa din Manchester

Teatrul Lowry, Salford Quays din Manchester, a găzduit Shen Yun Performing Arts pentru prima dată pe 31 martie, 2015
Teatrul Lowry, Salford Quays din Manchester, a găzduit Shen Yun Performing Arts pentru prima dată pe 31 martie, 2015 (Simon Gross)

Expertul în arte marţiale Eric Yates a declarat că spectacolul Shen Yun de la Teatrul Lowry din Salford Quays ce a avut loc la 31 martie a fost minunat. "Dar cel mai important lucru este că afli adevărul", este el de părere, "ceva care a fost îndepărtat pentru a încerca deconectarea de la originea noastră spirituală, de unde venim."

Yates, care este, de asemenea, profesor de limba engleză, a trăit în Canada şase ani şi a comparat aspecte ale spectacolului Shen Yun cu modul în care ne-au fost transmise tradiţiile indienilor care odată populau pământul Canadei.

"Suntem toţi conectaţi la pământ, suntem toţi conectaţi între noi şi, de fapt, la orice altceva", a spus el. "Cultura este transmisă prin poveşti, prin muzică, dans", a adăugat el.

Dansul clasic chinez, care reprezintă partea centrală a unui spectacol Shen Yun, a fost transmis de generaţii printre oameni de rând, la curţile imperiale, şi prin piese. De peste 5.000 de ani, prin dans au fost păstrate valorile tradiţionale ale culturii chineze.

"China a fost odată cunoscută sub numele Shen Zhou - Pământul Divin. Acest nume descrie o ţară în care zeităţile şi muritorii au coexistat, şi unde exista credinţa că Cerul a transmis o cultură bogată oamenilor de pe Pământ ", se notează pe site-ul Shen Yun.

Yates este convins că Shen Yun reprezintă "cultura adevarată".

"Este cultură cu conexiune spirituală, cu locul de unde vin dansurile tradiţionale şi toate celelalte lucruri, acestea au existat acolo în primul rând", a spus el. "Nu este lumea reală - lumea în care suntem acum, unde opusul este adevărat. Ne naştem toţi din cealaltă lume, din tot ceea ce se arată în seara aceasta în dans".

"Suntem toţi unul, toate fiinţele divine, suntem toţi plini de compasiune şi într-adevăr interesaţi de ceilalţi, mai degrabă decât de avere şi de lucrurile materiale. Suntem doar spirite într-o lume materială, într-adevăr".

Deoarece din bogata moştenire culturală chineză au fost transmise în detalii vii extrem de multe lucruri, Shen Yun are un repertoriu aparent nelimitat de unde să se inspire. Mai mult, poveştile puse în scenă, împreună cu muzica şi dansul, ilustrează un sens profund interior.

"Căutând mai adânc, descoperim marea vastă a culturii tradiţionale chineze", notează site-ul Shen Yun. "Muritorii şi fiinţele divine fuzionează pe scenă precum unul. Principii precum bunăvoinţă şi justiţie, corectitudine şi înţelepciune, respect pentru Cer, şi pedeapsa divină, toate prind viaţă, revărsându-se peste audienţă".

Vicarul Christine Davis a recunoscut aspectul atemporal al spectacolului.

"Se merge dincolo de aici şi acum, este o continuare a miilor de ani de tradiţie şi totuşi suntem capabili să continuăm transmiterea ei", a spus ea. "Valoarea universală a dragostei învinge tot; totul este despre dragoste. Nu suntem aici pentru a face bani; totul este despre iubirea unuia faţă de celălalt şi de a ne ajuta unul pe altul. A fost frumos. "

"Mi-au dat lacrimile"

"Nu ştiu cu ce să încep, lacrimile mi-au inundat ochii, a fost pur şi simplu minunat", a declarat Jean Darby, în vârstă de 90 de ani. "Nu am mai văzut aşa ceva înainte şi a fost minunat, într-adevăr", a adăugat aceasta.

Notarii Taneisha Messaoud şi soţul ei Nouri au venit să vadă Shen Yun din întâmplare, când un coleg a oferit bilete doamnei Messaoud.

"Nu ştiam la ce să ne aşteptăm, dar a fost fantastic", a spus Taneisha. "Am avut lacrimi în ochi de câteva ori, n-am putut să mă abţin; mă gândeam ce frumos era".

Atât ea cât şi soţul ei au apreciat în special piesa interpretată la instrumentul cu două coarde numit erhu "Totul pentru astăzi", interpretată de maestra Mei Xuan.

"Pur şi simplu nu credeam că ai putea obţine o astfel de melodie mişcătoare din aşa ceva", a spus doamna Messaoud. "Când explică faptul că erhu are doar două corzi, crezi că este destul de simplu. Dar nu este."

Puterea vocii tenorului Tian Ge, a mişcat de asemenea audienţa. "Vocea lui era atât de puternică", a notat ea. "Nu înţelegi ce spune [cântă în chineză, n.r], dar poţi citi ce cântă [pe fundalul tradus] şi este răscolitor."

Fundalul animat digital al Shen Yun joacă un rol cheie în fiecare spectacol, transportând publicul în alte regiuni ale Chinei sau în tărâmuri cereşti. Dansatorii interacţionează cu fundalul într-o sincronizare perfectă.

Orchestra Yun Shen, de asemenea, este în armonie cu dansatorii şi combină instrumente din est cu cele ale unei orhestre occcidentale dând naştere unui sunet unic.

"Sunetul a fost pur şi simplu extraordinar, iar măiestria muzicienilor a fost de prima clasă", a declarat inspectorul Steven Bramall. "A fost excelent. L-aş vedea din nou. Am să merg din nou".

Relatările de la faţa locului au fost consemnate de NTD Television, Maria Mann, Debbie Mumford & John Smithies.

Cea mai renumită companie de dans chinez clasic, Shen Yun Performing Arts, cu sediul la New York, are patru companii care efectuează turnee în întreaga lume. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org.

Epoch Times consideră Shen Yun Performing Arts evenimentul cultural cel mai important al timpului nostru. Am relatat despre reacţiile publicului încă de la începuturile Shen Yun în 2006.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.