Moscova acuză SUA că divulgă date financiare ale diplomaţilor ruşi

Ambasada Rusiei din Washington, D.C., SUA.
Ambasada Rusiei din Washington, D.C., SUA. (Wikipedia.org)

Moscova susţine că Washingtonul a divulgat presei date financiare confidenţiale ale diplomaţilor ruşi din SUA, încălcând dreptul la intimitate şi imunitate diplomatică.

Buzzfeed a notat miercuri că oficiali americani ce investighează acuzaţiile privind presupusa interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, cercetează tranzacţii financiare descoperite recent, ce ar fi avut loc între guvernul rus şi persoane sau companii din interiorul Statelor Unite.

Ministerul rus de Externe a precizat într-o declaraţie publicată joi că tranzacţiile care au fost divulgate nu conţin altceva decât plăţi obişnuite, adăugând că au fost modificate pentru a le face să pară dubioase.

“Este evident că acest lucru nu ar fi putut să aibă loc fără ştirea autorităţilor acelei ţări (SUA)”, a afirmat joi Ministerul rus de Externe. “Cu alte cuvinte, această intruziune în conturile ambasadei [ruse] şi a membrilor personalului său, care au imunitate diplomatică, este activitatea birocraţiei din Washington”.

Ministerul a criticat Washingtonul pentru că “nu asigură condiţiile potrivite pentru funcţionarea misiunilor diplomatice ale Rusiei”, adăugând că presiunea asupra diplomaţilor ruşi “continuă şi este în creştere”.

Ministerul rus a cerut ca Washingtonul “să oprească imediat furnizarea ilegală de informaţii confidenţiale... şi să îi tragă la răspundere pe vinovaţi, inclusiv pe cei care deţin posturi relevante în administraţia de stat americană”.

Robert Mueller, consilier special la Departamentul de Justiţie american, conduce o echipă de investigatori care cercetează acuzaţiile privind presupusa interferenţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale câştigate de Donald Trump. Atât Moscova cât şi Casa Albă au negat în repetate rânduri acuzaţiile privind o colaborare între campania lui Trump şi Kremlin.

Investigatorii lui Mueller analizează acum o serie de tranzacţii între guvernul rus şi entităţi americane, tranzacţii pe care Departamentul Trezoreriei le-a marcat ca fiind suspecte.

Nikolai Lahonin, purtător de cuvânt al misiunii diplomatice ruse din Washington, a declarat miercuri pentru Buzzfeed că tranzacţiile ambasadei din SUA respectă legea, adăugând că rapoartele divulgate în presă au urmărit să “discrediteze” misiunile [diplomatice] oficiale ale Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe