Trump a anunţat mult aşteptatele premii pentru "fake news" în 2017

"2017 a fost un an de părtinire ferventă, de acoperire mediatică necinstită şi chiar de informaţii false neruşinate", a scris preşedintele american Donald Trump într-o postare pe Twitter ce conţinea un link spre siteul Partidul Republican.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Preşedintele american a postat pe Twitter lista care desemnează instituţiile media "cele mai corupte şi cele mai părtinitoare": "iar câştigătorii pentru FAKE NEWS sunt..." notând că anul 2017 a fost un an "de acoperire mediatică necinstită şi chiar de informaţii false neruşinate".

Postarea a mai reiterat că unele studii au arătat că peste 90% dintre relatările din media despre preşedintele Trump sunt negative.

Pe lista lui Trump se află postul de televiziune CNN precum şi cotidienele New York Times şi Washington Post.

Pe prima poziţie se află Paul Krugman, editorialist al New York Times care "a afirmat în ziua victoriei zdrobitoare şi istorice a preşedintelui Trump că economia nu îşi va reveni niciodată".

Pe cea de-a doua poziţie se situează jurnalistul postului ABC, Brian Ross, care a relatat în mod greşit că Donald Trump i-a cerut consilierului său Michael Flynn să contacteze emisari ai Kremlinului înaintea alegerii sale în noiembrie 2016.

Pe cea de-a treia poziţie se află CNN, care a raportat fals că, candidatul Donald Trump şi fiul său Donald J. Trump, Jr. au avut acces la documentele hacked de la WikiLeaks.

Lista poate fi citită în întregime aici

Însă "cu excepţia unor relatări mediatice extrem de corupte şi necinstite, există numeroşi jurnalişti excelenţi pe care îi respect şi numeroase ştiri bune de care americanii pot fi mândri!", a adăugat preşedintele american.

Criticile nu au întârziat însă să apară. Astfel, doi senatori republicani au denunţat direct "atacurile" liderului de la Casa Albă împotriva jurnaliştilor.

"2017 a fost anul în care adevărul - obiectiv, empiric, bazat pe fapte - a fost cel mai mult bruscat şi maltratat din istoria ţării noastre, în mâinile celei mai importante personalităţi a guvernului nostru", a spus senatorul Jeff Flake în faţa colegilor săi din Congres.

Astfel, în opinia lui Jeff Flake - care a anunţat că nu va mai candida din nou după ce i se va încheia mandatul la sfârşitul lui 2018 - nu se mai pot ignora 'atacurile' împotriva mass-media ale unui preşedinte "care nu suportă critica".

"'Duşmanul poporului', precum a calificat preşedintele SUA presa în 2017", sunt cuvinte "celebre, dar triste care au fost rostite de fostul lider sovietic Iosif Stalin pentru a-şi descrie duşmanii. Faptul că un preşedinte american poate să ofere un astfel de spectacol sfidează înţelegerea. Însă aici am ajuns", a afirmat acesta.

Casa Albă i-a răspuns senatorului republican la briefing-ul zilnic, unde purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a afirmat că senatorul din Arizona şi-a făcut discursul doar pentru captarea atenţiei.

"Mi s-a părut destul de interesant că el vine să atace preşedintele, considerând că (Jeff) este unul care apăra recent un regim opresiv", a spus Sanders. "El a mers în Cuba cu câteva săptămâni în urmă şi a servit ca purtător de cuvânt pentru guvernul cubanez opresiv".

Într-un articol de opinie, un alt senator republican, John McCain, a făcut apel la Donald Trump să înceteze "să atace presa".

Potrivit fostului candidat republican la preşedinţie, atitudinea preşedintelui faţă de mass-media reprezintă o problemă atât pentru America, cât şi pentru întreaga lume. "Fie că Trump este sau nu conştient, actele sale sunt observate de lideri străini care îi folosesc deja cuvintele ca scuză", a notat el. "Expresia 'fake news' căruia preşedintele american i-a dat legitimitate este folosită de autocraţi pentru a reduce la tăcere jurnalişti", a mai scris senatorul de 81 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe