Marţi, multe ceasuri rele pe aeroporturi. Controlorii de trafic aerian, în grevă

Nemulţumiţi de lipsa contractului colectiv de muncă şi de modul în care este condusă ROMATSA, controlorii de trafic aerian au intrat în grevă. Cât va dura aceasta, nu se ştie, cert este că traficul aerian este dat peste cap.
Controlorii de trafic aerian de la Romatsa în grevă de avertisment.
Controlorii de trafic aerian de la Romatsa în grevă de avertisment. (Facebook)

Controlorii de trafic aerian au intrat, marţi, în grevă, începând cu ora 09.00, după ce negocierile dintre reprezentanţii sindicaliştilor ROMATSA şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, au eşuat. Liderii ATSR au anunţat că ''greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei", dar în egală măsură poate continua pe termen nelimitat dacă nu se va ajunge la nicio concluzie.

În timp ce pe Aeroportul Otopeni au fost mobilizate echipaje care să ofere asistenţă pasagerilor, la tribunalul Bucureşti, conducerea ROMATSA contestă legalitatea grevei. Potrivit HotNews, procesul era programat la ora 8.30, dar avocatul sindicaliştilor a solicitat o amânare de câteva ore, pentru a studia o cerere de intervenţie a Ministerului Transporturilor.

Magistraţii au aprobat cererea şi au amânat dezbaterile pentru ora 13.30. În faţa tribunalului aşteaptă circa 30 de sindicalişti, îmbrăcaţi în tricouri cu sloganul: "Ne-aţi vândut pământul, urmează cerul?", arată sursa citată

De aşteptat, aşteaptă nu doar sindicaliştii, ci şi pasagerii aflaţi în Otopeni, greva ducând la anularea şi întârzierea mai multor zoburi. Astfel, potrivit România Liberă, la ora 9.20 următoarele curse erau anulate/întârziate:

Ryanair, Timişoara, 8.20, anulat;

Tarom, Frankfurt, 8.20, întârziat;

Kl, Amsterdam, 09.00, întârziat;

Ryanair, Roma, 10, anulat;

Ryanair Berlin, 11.00, anulat.

Reamintim că greva de astăzi a fost precedată de una de avertisment. Pe 12 mai angajaţii ROMTASA au încetat lucrul preţ de două ore, conflictul de muncă fiind declanşat de managementul "profund defectuos" al Regiei şi de lipsa contractului colectiv de muncă.

Liderul ATSR declara la acea dată că angajaţii ROMATSA nu au făcut grevă pentru salarii mai mari, ci pentru a atrage atenţia autorităţilor statului asupra situaţiei regiei şi a o salva de la faliment.

"Nu facem grevă pentru că vrem salarii mai mari. Facem grevă pentru a atrage atenţia şi pentru a salva instituţia ROMATSA de la faliment. Din cauza unui management profund defectuos, din cauza autorităţilor statului care până astăzi au fost surde, deşi am depus nenumărate documente peste tot, ROMATSA, în acest an, practic, nu va avea bani pentru niciun salariu începând cu luna septembrie, poate octombrie. În mod oficial, este pentru prima dată în istoria de 20 de ani a ROMATSEI, când, anul trecut, a încheiat estimat pe minus", a declarat Tudorache.

Liderul ATSR a mai precizat că, încă din luna august 2016, când a expirat contractul colectiv de muncă, a trimis documente autorităţilor, dar acestea nu au fost luate în considerare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne