Manifestanţi furioşi năvălesc în parlamentul Kurdistanului irakian. Barzani demisionează

Preşedintele Kurdistanului, Masoud Barzani, la o conferinţă de presă, 24 septembrie 2017, la Erbil, Irak
Preşedintele Kurdistanului, Masoud Barzani, la o conferinţă de presă, 24 septembrie 2017, la Erbil, Irak (Chris McGrath / Getty Images)

Manifestanţi furioşi, înarmaţi cu bâte, au năvălit în clădirea parlamentului Kurdistanului irakian, în timp ce parlamentarii kurzi au aprobat o cerere a preşedintelui Guvernului Regional din Kurdistan, Massoud Barzani, de a demisiona la începutul lunii următoare.

Potrivit declaraţiilor martorilor, manifestanţii erau furioşi pe decizia lui Barzani de a demisiona din funcţia de preşedinte al regiunii.

Unele rapoarte au indicat că au fost auzite focuri de armă în timp ce manifestanţii, care au susţinut că sunt luptători kurzi peshmerga, au pătruns cu forţa în clădirea Parlamentului, situată în capitala regiunii kurde, Erbil.

Alte rapoarte au precizat că parlamentarii kurzi s-au blocat în birourile lor din clădirea Parlamentului.

Manifestanţii furioşi au atacat de asemenea echipa canalului de ştiri NRT, care realiza un reportaj în faţa Parlamentului. NRT este cunoscut ca fiind foarte critic la adresa lui Barzani şi a politicilor sale.

Surse locale susţin că focurile de armă auzite în timpul incidentului au fost provocate de forţele de securitate care au tras în aer pentru a dispersa manifestanţii.

Protestul a avut loc după ce Barzani şi-a anunţat, în timpul unei sesiuni cu uşile închise a Parlamentului regiunii kurde, decizia de a demisiona în contextul consecinţelor negative provocate de referendumul recent desfăşurat pe tema independenţei Kurdistanului.

“După 1 noiembrie nu îmi voi mai exercita funcţiile şi resping orice prelungire a mandatului meu”, a declarat liderul kurd, în vârstă de 71 de ani, într-o scrisoare citită în Parlament, conform AFP.

“Modificarea legii privind preşedinţia Kurdistanului sau prelungirea mandatului prezidenţial nu este acceptabilă”, a precizat Barzani, adăugând: “Cer Parlamentului să se întâlnească pentru a ocupa locul liber, a îndeplini misiunea şi a prelua puterile preşedinţiei Kurdistanului”.

Potrivit unui raport publicat de canalul de ştiri Kurdistan 24, Parlamentul regiunii a aprobat cererea lui Barzani de a demisiona în sesiunea de duminică.

Barzani a fost preşedinte al Guvernului Regional al Kurdistanului din 2005. El a fost criticat de opozanţii săi, pentru că mandatul său oficial a expirat oficial în august 2015.

Acum câteva zile, Parlamentul a decis să “îngheţe activităţile” lui Barzani, ale vicepreşedintelui său, Kosrat Rasul şi a şefului Cabinetului prezidenţial, Fuad Hussein.

În 22 octombrie, principalul partid de opoziţie din Kurdistanul irakian, i-a cerut lui Barzani să demisioneze, cerând formarea unui guvern de salvare naţională.

Sfidând opoziţia puternică a Bagdadului, guvernul regional kurd a desfăşurat în 25 septembrie un referendum neobligatoriu privind separarea regiunii de restul Irakului. Guvernul central irakian a criticat votul ca fiind ilegal şi neconstituţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe