Epoch Times România

Kurzii propun Bagdadului: îngheţarea rezultatelor referendumului, încetarea focului şi dialog

Solicitarea Guvernului Regional din Kurdistan de îngheţare a rezultatele referendumului pentru independenţa kurzilor, dar şi încetarea imediată a focului şi suspendarea tuturor operaţiunilor militare în regiune, fac parte din planul de detensionare a relaţiilor cu guvernul central irakian.
Luptători kurzi
Luptători kurzi (Getty Images)
Andrei Popescu
25.10.2017

Aceasta urmăreşte să relaxeze conflictul izbucnit între Guvernul Regional din Kurdistan (GRK) şi guvernul irakian central din Bagdad, care nu a recunoscut referendumul şi rezultatele acestuia.

Într-o declaraţie publicată miercuri dimineaţă, GRK a cerut de asemenea un dialog deschis între Erbil şi Bagdad, care să se bazeze pe Constituţia ţării.

“Luptele continue nu aduc victoria niciuneia dintre părţi, ci va împinge ţara către dezordine şi haos, fiind afectate toate aspectele vieţii”, a afirmat guvernul.

Liderul kurd Masoud Barzani a decis să desfăşoare referendumul de luna trecută privind independenţa Kurdistanului în ciuda obiecţiilor Bagdadului, Turciei, Iranului, Statelor Unite şi ONU. Referendumul din 25 septembrie s-a încheiat cu 93% dintre voturi în favoarea independenţei.

Apelul de miercuri pentru încetarea imediată a focului şi a tuturor operaţiunilor militare în regiunea nordică a avut loc după ce forţele irakiene, în doar cinci zile, au preluat controlul asupra unei zone de 14.000 de km pătraţi din teritoriul Kurdistanului irakian.

Luptătorii kurzi au ocupat unele teritorii în provincia bogată în petrol Kirkuk în timpul luptei lor de trei ani cu militanţii Statului Islamic. Forţele de securitate irakiene au fugit din Kirkuk în 2014, când regiunea a fost ocupată de jihadişti. Dar, luptătorii kurzi peshmerga, cu ajutorul unei coaliţii conduse de SUA, i-a alungat în cele din urmă pe militanţii jihadişti din zonă.

Kirkuk a fost inclus în referendumul din luna septembrie, în ciuda opoziţiei Bagdadului, a aliaţilor săi iranieni şi a Statelor Unite.

Oraşul Kirkuk şi zonele sale învecinate găzduiesc comunităţi arabe, kurde, turkmene şi creştine. Săptămâna trecută, viceguvernatorul din Kirkuk, Rakan Saeed al-Jobouri, a fost numit să conducă oraşul până când va fi ales un nou guvernator în cadrul alegerilor municipale. El este primul guvernator arab în Kirkuk din 2003.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor