Zeci de persoane au murit în sudul Chinei după surparea unei porţiuni dintr-o autostradă

Porţiune de autostradă surpată în sudul Chinei (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
02.05.2024

Bilanţul victimelor surpării unei porţiuni de autostradă în sud-estul Chinei a crescut joi la 48 de morţi, în timp ce echipele de căutare au continuat săpăturile într-o zonă muntoasă şi periculoasă.

O parte a autostrăzii cu patru benzi din oraşul Meizhou a cedat miercuri, în jurul orei 2 dimineaţa, după o lună de ploi abundente în provincia Guangdong. Douăzeci şi trei de vehicule au căzut pe o pantă abruptă, unele dintre ele luând foc, potrivit AP.

Macarale de construcţii au fost folosite pentru a ridica vehiculele arse şi deformate.

Operaţiunile de căutare au fost îngreunate de ploaie şi de alunecarea pământului şi a pietrişului de pe versant. Dezastrul a lăsat o breşă în formă de curbă, de culoarea pământului, în peisajul forestier, de altfel plin de verdeaţă.

Peste 56 de centimetri de ploaie au căzut în ultimele patru săptămâni în judeţul în care s-a prăbuşit şoseaua, de peste patru ori mai mult decât anul trecut. Unele sate din Meizhou au fost inundate la începutul lunii aprilie, iar în oraş a plouat mai mult în ultimele zile.

Unele părţi ale provinciei Guangdong au înregistrat ploi şi inundaţii record în ultimele două săptămâni, precum şi grindină. O tornadă a ucis cinci persoane în Guangzhou, capitala provinciei, în timpul ploilor şi a furtunilor cu grindină de la sfârşitul săptămânii trecute.

Tronsonul de autostradă s-a prăbuşit în prima zi a vacanţei de cinci zile de 1 Mai, când mulţi chinezi călătoresc în ţară şi în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor