Juncker vizitează vestul Balcanilor pentru a promova noua strategie UE

Jean Paul Juncker
Jean Paul Juncker (Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, efectuează un turneu în vestul Balcanilor pentru a promova noua strategie UE pentru această regiune.

Turneul lui Juncker în şase ţări balcanice care rămân în afara Uniunii Europene începe cu Macedonia, unde s-a întâlnit cu premierul Zoran Zaev duminică.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a dezvăluit noua strategie pentru a integra Albania, Bosnia şi Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

Dintre cele şase ţări, Comisia Europeană consideră că Serbia şi Muntenegru sunt în prezent principalele candidate pentru aderarea la blocul european, iar noua strategie susţine că celor două state li s-ar putea permite intrarea până în 2025 dacă îndeplinesc toate condiţiile cerute.

Juncker a avertizat că 2025 este o “dată elocventă, o încurajare ca părţile îngrijorate să lucreze din greu pentru a urma această cale”.

“Uşa Uniunii Europene este deschisă pentru alte aderări atunci când, şi doar atunci când, fiecare ţară respectă criteriile”, susţine noua strategie.

Comisia a insistat că cele şase ţări balcanice încă au multe obstacole de depăşit înainte să adere la bloc, inclusiv probleme legate de corupţie, statul de drept şi relaţiile cu vecinii.

Croaţia şi Slovenia, membre UE, încă sunt prinse într-o dispută de frontieră ce a luat naştere în urma dizolvării Iugoslaviei în anii 1990.

Macedonia şi Grecia, o membră UE, sunt implicate în discuţii intermediate de Bruxelles pentru soluţionarea unei dispute ce durează de 27 de ani cu privire la numele fostei republici iugoslave.

Dialogul susţinut de UE dintre Belgrad şi Priştina a dus la unele acorduri în domenii precum libertatea de mişcare, justiţie şi statutul minorităţii sârbe în Kosovo – precum şi faptul că i s-a permis Serbiei să înceapă discuţiile de aderare la bloc şi că Bruxelles a semnat un Acord de Asociere cu Kosovo.

Turneul lui Juncker în vestul Balcanilor are loc după ce ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a efectuat o vizită de două zile în Belgrad în cursul acestei săptămâni cu scopul de a dezvolta legăturile îndelungate ale Rusiei cu Serbia.

Cu ocazia vizitei, Lavrov a afirmat că, deşi Serbia doreşte să adere la Uniunea Europeană, Moscova va menţine relaţii cu ţara balcanică.

“Întotdeauna am dorit ca partenerii să decidă liber şi să îşi dezvolte relaţiile politice”, a afirmat Lavrov la o conferinţă de presă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, care conduce Serbia într-un mod echilibrat.

Deşi Serbia doreşte să intre în UE, încearcă să dezvolte legături strânse cu Moscova şi a precizat că nu se va alătura regimului de sancţiuni economice impus de Uniune împotriva Rusiei din cauza agresiunii contra Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe