Mii de persoane protestează în Georgia împotriva proiectului de lege privind "agenţii străini"

Mii de georgieni au protestat duminică în capitala Tbilisi împotriva unui proiect de lege privind "agenţii străini", 28 aprilie 2024
Mii de georgieni au protestat duminică în capitala Tbilisi împotriva unui proiect de lege privind "agenţii străini", 28 aprilie 2024 (Screenshot)
Redacţia
29.04.2024

Mii de georgieni au mărşăluit duminică prin capitala Tbilisi, în timp ce protestele s-au intensificat împotriva unui proiect de lege privind "agenţii străini", despre care opoziţia şi ţările occidentale au spus că este autoritar şi de inspiraţie rusă, relatează Reuters.

Parlamentul georgian a anunţat că va organiza marţi a doua lectură a proiectului de lege, iar partidele de opoziţie şi grupurile societăţii civile au făcut apel la proteste în masă împotriva adoptării preconizate a acestuia.

Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca "agenţi străini" sau să fie sancţionate cu amenzi.

Protestatarul Nika Shurgaia a declarat că se teme că multe organizaţii neguvernamentale vor fi închise din cauza a ceea ce el a numit "legea rusă". Această etichetă a fost adoptată de opoziţie pentru a compara proiectul de lege cu o lege folosită pentru a zdrobi disidenţa în Rusia.

"Există sute de astfel de ONG-uri care au făcut atât de mult bine Georgiei, iar acum se confrunta cu riscul de a fi stigmatizate şi posibil închise", a declarat Shurgaia.

UE şi ţările occidentale au avertizat că proiectul de lege ar putea opri integrarea Georgiei în UE, care a acordat Georgiei statutul de ţară candidată în decembrie.

Pentru a deveni lege, proiectul de lege trebuie să treacă de trei lecturi în parlament şi să depăşească un veto din partea preşedintelui Georgiei, care se opune.

Grupurile care se opun proiectului de lege au protestat în fiecare seară în faţa parlamentului timp de peste o săptămână, de când legislativul, care este controlat de partidul de guvernământ Visul georgian, a aprobat prima lectură a acestuia.

Mii de studenţi demonstranţi au blocat bulevardul central Rustaveli din Tbilisi, confruntându-se cu poliţia antirevoltă.

Opozanţii proiectului de lege, care au convocat protestele în masă de duminică, au chemat, de asemenea, la proteste împotriva celei de-a doua lecturi a acestuia, marţi. Guvernul a convocat pentru luni o demonstraţie de susţinere a proiectului de lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor