Juncker: N-au existat în UE ţări de mâna a doua. România trebuie să devină membru Schengen cât mai curând

Dezbaterile legate de Europa cu mai multe viteze sunt non-dezbatere. Adevărata dezbaterea este cea privind necesitatea cooperării între naţiunile parte a UE, a susţinut preşedintele CE.
Jean Paul Juncker
Jean Paul Juncker (Patrick Hertzog/AFP via Getty Images)

Prezent joi în Parlamentul României, unde a susţinut o alocuţiune pe tema viitorului UE - o UE fără Marea Britanie, în care s-a vorbit despre mai multe viteze, cercuri concentrice etc.-, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker a ţinut să declare că în Uniunea Europeană nu există ţări care să valoreze mai mult ca altele şi că România şi UE merg împreună.

„Lărgirea UE şi aderarea României şi a celorlalte state au adus pacea, libertatea şi stabilitatea pe continent. Am susţinut mereu aderarea României la UE.

Blaise Pascal spunea că-i plac lucrurile care merg împreună, iar România şi UE merg împreună”, a declarat Juncker, citat de Realitea.net.

Şeful CE a mai precizat că se bucură că românii se pot bucura de aceeaşi libertate de mişcare ca ceilalţi cetăţeni ai Uniunii şi a susţinut că în Europa nu există ţări care să valoreze mai mult ca altele.

„Naţiunile sunt egale în drepturi”, a declarat Juncker, adăugând că „dezbaterea legată de Europa cu mai multe viteze este o non-dezbatere”. Dezbaterea este cea privind necesitatea cooperării între naţiunile noastre, a susţinut preşedintele CE.

„În Europa nu există ţări care să valoreze mai mult ca altele. Naţiunile sunt egale în drepturi. N-au existat în UE ţări de mâna a doua. Vă promit că rămânând unită, Europa va putea realiza lucruri extraordinare. Europa a fost divizată în trecut. Asta nu trebuie să să mai întâmple niciodată. Europa înaintează împreună. O Europa care are mai mute viteze există deja în tratate. Este necesară crearea unei adevărate Europe a cetăţenilor, una a libertăţii justiţiei”, a subliniat Juncker.

Preşedintele a mai declarat că nu trebuie să construim Statele Unite ale Europei, căci popoarele europene nu îşi doresc acest lucru ci îşi îndrăgesc diversitatea şi tradiţiile.

„Trebuie să avansăm uniţi şi în aceeaşi direcţie, o Europa mai solidară, mai competitivă, mai puternică atât acasă, cât şi pe scena internaţională. România contribuie în mod activ la clădirea acestei Europe, fiind una dintre cele 17 membre care a hotărât crearea unui Parchet European şi crearea unui brevet unitar european”, a mai spus şeful Comisiei Europene în Parlament.

Juncker s-a referit şi la aderarea României la spaţiul Schengen, susţinând că criteriile de adeziune au fost clare şi „nu trebuie să îngreunăm aceste criterii”. Potrivit şefului CE, România trebuie să adere cât mai curând la spaţiul Schengen, deoarece este „un loc meritat”.

„Speranţele legitime ale cetăţenilor trebuie respectate. România îşi merită locul său natural în sânul UE şi în spaţiul Schengen. Nu trebuie să îngreunăm aceste criterii, trebuie ca România să devină membră a Spaţiului Schengen cât mai curând posibil pentru că este un loc meritat”, a susţinut Juncker, citat de Hotnews.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne