Israel: Comisie guvernamentală aprobă proiectul de lege privind interzicerea filmării acţiunilor forţelor de apărare

Proteste violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 30 martie 2018.
Proteste violente la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Israel, 30 martie 2018. (Jack Guez/AFP/Getty Images)

Un controversat proiect de lege care criminalizează filmarea soldaţilor israelieni a primit undă verde din partea unei comisii guvernamentale israeliene. Totuşi, Procurorul General al Israelului a afirmat că proiectul nu va rezista după o evaluare constituţională în forma sa curentă.

Comisia Ministerială pentru Legislaţie, care prezintă poziţia guvernului de coaliţie asupra tuturor proiectelor de lege în aşteptare, a aprobat proiectul de lege, care prevede penalităţi de până la 5 ani de închisoare pentru toţi cei care filmează sau publică imagini video cu soldaţi israelieni cu scopul de a “afecta spiritul [soldaţilor]. Proiectul va fi dezbătut în această săptămână în Parlament. Totuşi, Procurorul General al Israelului, Avichai Mendelblit, a declarat că el consideră proiectul de lege ca fiind “problematic” din punct de vedere legal, adăugând că el nu va putea să apere proiectul în instanţă.

Proiectul de lege “prezintă probleme juridice grave”, a precizat Mendelblit într-o scrisoare pe care a trimis-o Comisiei, adăugând că este improbabil ca proiectul de lege să fie susţinut de Curtea Supremă din moment ce acesta aparent contrazice legile de bază ale Israelului în forma actuală.

Proiectul de lege – care a fost propus în luna aprilie de politicieni de aripă dreaptă şi susţinut de ministrul Apărării, Avigdor Lieberman - prevede că sentinţa ar putea fi extinsă până la 10 ani de închisoare dacă un material video publicat “afectează securitatea statului”. “Timp de mulţi ani, Israelul a fost martorul unui fenomen îngrijorător în care soldaţii sunt documentaţi prin materiale video, fotografii şi înregistrări audio de către grupuri anti-Israel şi pro-palestiniene precum B’Tselem, Machsom Watch, Breaking the Silence şi diverse grupuri BDS”, conform unor note explanatorii privind proiectul de lege, incluzând grupuri care aparent au atacat proiectul. BDS se referă la organizaţii şi grupuri care aparţin mişcării de boicotare, retragere a investiţiilor şi aplicării de sancţiuni, care urmăreşte să oprească extinderea coloniilor evreieşti ilegale în Cisiordania prin aplicarea de presiuni economice asupra Israelului.

Cei din spatele controversatului proiect de lege au acuzat diverse ONG-uri că petrec “zile întregi” aşteptând acţiuni ale soldaţilor, pe care apoi să le “documenteze într-o manieră părtinitoare cu scopul de a calomnia Forţele de Apărare ale Israelului”. “A sosit momentul să se pună capăt acestei practici a organizaţiilor şi activiştilor de stânga, care sunt susţinuţi de entităţi străine, de a filma liber soldaţii în timp ce aceştia îşi îndeplinesc datoria”, a afirmat Robert Ilatov, şeful facţiunii parlamentare de dreapta care a propus proiectul de lege, într-un interviu cu publicaţia israeliană Jerusalem Post.

După temerile manifestate de Procurorul General, promotorii actului legislativ propus au căzut de acord, în cele din urmă, să îl modifice. Totuşi, proiectul trebuie ca mai întâi să fie prezentat Parlamentului în forma sa curentă şi să fie modificat doar în timpul dezbaterii, conform presei israeliene.

Potrivit unor rapoarte, versiunea modificată a proiectului de lege ar interzice “interferarea” cu activităţile Forţelor de Apărare Israeliene şi “împiedicarea” soldaţilor să îşi îndeplinească datoriile, dar nu va cere interzicerea documentării acţiunilor soldaţilor israelieni. De asemenea, versiunea modificată prevede o penalitate de 3 ani, în locul celor 5 propuşi iniţiali, pentru încălcarea acestei legi, în cazul adoptării ei.

Proiectul legislativ a generat o reacţie dură din partea a diverse grupuri şi activişti pentru drepturile omului care documentează abuzuri comise de soldaţi israelieni. Grupul B’Tselem, în special, a afirmat că îşi va desfăşura în continuare activitatea şi că “nicio lege stupidă” nu l-ar putea opri.

“Dacă guvernul este stânjenit în ceea ce priveşte ocupaţia, atunci ar trebui să depună eforturi pentru a-i pune capăt. În orice caz, filmarea vieţii sub ocupaţie va continua. Acesta este un fapt pe care niciun proiect de lege idiot nu îl va schimba”, a precizat grupul, potrivit ziarului israelian Haaretz.

The New Israel Fund, care finanţează B’Tselem, a criticat de asemenea proiectul de lege. “În Israel, ca şi în orice parte a lumii, înregistrarea video a activităţii poliţiei şi armatei a devenit o unealtă importantă pentru grupurile de drepturile omului şi mass media”, a declarat Daniel Sokatch, directorul general al Fondului, pentru mass media israeliană.

“Este o parte a modului în care cetăţenii pot trage un semnal de alarmă asupra greşelilor comise de autorităţi. Am văzut acest lucru de la Abu Ghraib până la cazul lui Philando Castile. Tiranii restricţionează drepturile oamenilor de a înregistra ceea ce întâmplă în jurul lor; democraţiile nu fac acest lucru”, a adăugat el.

Imagini video cu soldaţi israelieni care se bucurau şi ovaţionau în timp ce trăgeau în palestinieni au fost publicate pe reţelele sociale cu numeroase ocazii. Într-un astfel de videoclip, un lunetist israelian trage asupra unui palestinian nemişcat, fiind ovaţionat, în timp ce un alt clip a surprins un lunetist care aparent folosea un palestinian pe post de “ţintă de practică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe