Israel: Curtea Supremă validează utilizarea forţei letale împotriva palestinienilor în timpul protestelor

Principala instanţă a Israelului a validat utilizarea forţei letale împotriva palestinienilor în timpul protestelor acestora de la graniţa cu Fâşia Gaza. Curtea a declarat că protestele au avut loc în contextul unui conflict care se derulează de mult timp între Israel şi Hamas.
Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018.
Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018. (Hassan Jedi/Anadolu Agency/Getty Images)

Curtea Supremă a Israelului a respins joi o acţionare în instanţă din partea a şase grupuri pentru drepturile omului împotriva utilizării forţei letale de către armata israeliană împotriva palestinienilor din Fâşia Gaza.

Grupurile au cerut Curţii să declare ilegal orice regulament care permite soldaţilor israelieni să deschidă focul asupra civililor neînarmaţi, conform Deutsche Welle.

Totuşi, Curtea a decis unanim în favoarea armatei, susţinând că protestele palestiniene, care durează de câteva săptămâni de-a lungul graniţei cu Gaza, au avut loc în contextul unui „conflict armat” îndelungat între Israel şi grupul militant islamist Hamas, care guvernează în enclava asediată. Regulamentele privind conflictul armat permit o libertate mai mare privind utilizarea de muniţie reală decât regulamentele care guvernează alte practici de aplicare a legii.

Yesh Din, unul dintre grupurile care au deschis cazul împotriva armatei israeliene, a criticat decizia Curţii Constituţionale, acuzând judecătorii că „au ratat o şansă pentru a preveni provocarea în continuare de răni şi omoruri”.

Israelul a apărat acţiunile sale la frontieră, insistând că Hamasul foloseşte protestele ca acoperire pentru lansarea de atacuri. De asemenea, regimul din Tel Aviv a afirmat că foloseşte muniţie reală doar ca o ultimă soluţie pentru a împiedica acţiuni pe care le consideră periculoase pentru soldaţi şi pentru civilii care locuiesc în apropiere de frontiera cu Gaza.

Regulile de luptă ale armatei israeliene au atras un val de condamnări internaţionale, după ce soldaţii au împuşcat mortal aproximativ o sută de palestinieni în ultimele două luni de proteste desfăşurate la graniţa dintre Gaza şi Israel.

Cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi şi alte câteva sute au fost răniţi în 14 mai, în timp ce mii de manifestanţi au mărşăluit la graniţă pentru a protesta împotriva mutării oficiale a ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim. A fost cea mai sângeroasă zi a conflictului israeliano-palestinian de la războiul din Gaza din 2014.

Câteva puteri majore şi organizaţii internaţionale – inclusiv ONU, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Germania – au cerut lansarea unei investigaţii independente asupra utilizării forţei letale de către Israel împotriva a ceea ce păreau să fie în cea mai mare parte manifestanţi neînarmaţi.

Totuşi, SUA, cel mai puternic susţinător al Israelului, s-a opus oricărei mişcări pentru lansarea unei anchete la nivelul ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe