Noi violenţe la graniţa cu Gaza. Trei palestinieni ucişi, 600 răniţi de focul soldaţilor israelieni

Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018.
Manifestanţi palestinieni transportă un bărbat rănit în timpul unui protest împotriva mutării ambasadei americane în Ierusalim. Scena a fost surprinsă în apropierea taberei de refugiaţi Al Bureij, lânga graniţa dintre Gaza şi Israel, 14 mai 2018. (Hassan Jedi/Anadolu Agency/Getty Images)

Soldaţii israelieni au împuşcat mortal trei persoane şi au rănit alte peste 600 în timpul protestului săptămânal de vineri de-a lungul graniţei dintre Israel şi Fâşia Gaza, conform unor declaraţii făcute de doctori din enclava asediată.

Aproximativ 10.000 de palestinieni au participat la protest, conform armatei israeliene, unii dintre ei aruncând cu pietre asupra soldaţilor, incendiind cauciucuri şi aruncând „un număr de dispozitive explozive şi o grenadă” peste gardul de frontieră, conform Euronews.

Sute de soldaţi israelieni au fost desfăşuraţi în zonele de protest şi au folosit gaze lacrimogene şi muniţie reală.

Forţele de Apărare ale Israelului au emis avertismente prin broşuri distribuite în Gaza sau pe Twitter, cerând civililor să stea departe de gardul de frontieră.

Acesta a fost unul dintre protestele săptămânale organizate de manifestanţi, inclusiv refugiaţi palestinieni şi descendenţi ai lor, care cer respectarea „dreptului de a se întoarce” şi denunţă blocada israeliană asupra Fâşiei. Oficial organizate de societatea civilă, protestele sunt sprijinite de grupul islamist Hamas şi urmăresc să amintească de sutele de mii de refugiaţi palestinieni care au fost expulzaţi ori au fugit din locuinţele lor din Cisiordania şi Gaza, în timpul războaielor din 1948 şi 1967.

Începând cu luna martie a acestui an, cel puţin 120 de palestinieni au fost ucişi în timpul protestelor, au declarat pentru Reuters oficiali ai spitalelor.

Cel puţin 62 de palestinieni au fost ucişi şi alte câteva sute au fost răniţi în 14 mai, în timp ce mii de manifestanţi au mărşăluit la graniţa dintre Gaza şi Israel pentru a protesta împotriva mutării oficiale a ambasadei SUA din Tel Aviv în Ierusalim. A fost cea mai sângeroasă zi a conflictului israeliano-palestinian de la războiul din Gaza din 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe