Iran: Proteste anti-guvernamentale iau amploare. Reţele TV prin satelit bruiate

Protest anti-guvern în Kermanshah, Iran, 29 decembrie 2017.
Protest anti-guvern în Kermanshah, Iran, 29 decembrie 2017. (Wikipedia.org)

Protestele din mai multe oraşe din Iran, în special în cel de-al doilea oraş ca mărime al ţării, Mashhad, au căpătat amploare joi, iar mass media şi analiştii din Occident încep să le acorde atenţie. Deşi s-a declarat în mod constant că la principalele proteste au participat sute de persoane şi că nu au ajuns la o cifră mai mare, observatorii susţin că este probabil ca aceste mişcări să crească în intensitate şi mărime pe măsură ce nemulţumirile economice provocate de preţurile ridicate, corupţie şi guvernare eronată au ajuns într-un punct de fierbere.

În mod notabil, zeci de materiale video au fost încărcate joi pe reţelele sociale, prezentând în principal manifestanţi din Mashhad, în nord-vestul Iranului, în timp ce scandau “moarte [preşedintelui] Rohani” şi “moarte dictatorului”. Mashhad este considerat a fi unul dintre cele mai sfinte şi mai conservatoare locuri în Islamul şiit, determinându-i pe unii analişti să concluzioneze că, în cazul în care astfel de demonstraţii anti-guvernamentale pot avea loc acolo, atunci este posibil să apară în toată ţara. De asemenea, agenţia de ştiri semioficială ILNA şi rapoarte apărute pe reţelele sociale au precizat că alte demonstraţii au avut loc de asemenea în provincia Razavi Khorasan, inclusiv în oraşele Nişapur şi Kashmar.

Există unele indicii că autorităţile din Teheran se pregătesc pentru o campanie de suprimare mai amplă pentru a preveni răspândirea protestelor. Carl Bildt, co-preşedinte al Consiliului European pentru Relaţii Externe aparent ar fi citat joi “rapoarte privind bruierea semnalelor reţelelor de televiziune internaţionale prin satelit în marile oraşe ale Iranului, acestea reprezentând posibile semne ale temerilor regimului că protestele de astăzi se vor amplifica”. Şi ziare binecunoscute din opoziţie au raportat de asemenea faptul că peste 100 de manifestanţi au fost arestaţi în Mashhad. Vineri un alt protest a izbucnit în oraşul Kermanshah.

Deşi acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri a dus la suspendarea în 2016 a majorităţii sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Teheranului, acest lucru nu a adus beneficiile economice extinse promise de guvernului iranian.

Reuters a rezumat situaţia economică deficitară din Iran după cum urmează:

Şomajul a fost de 12,4% în acest an fiscal, conform Centrului pentru Statistici al Iranului, crescând cu 1,4% faţă de anul precedent. Aproximativ 3,2 milioane de iranieni nu au locuri de muncă, dintr-o populaţie de 80 de milioane. Guvernatorul din Mashhad, Mohammad Rahim Norouzian, a fost citat de agenţia semioficială de ştiri ISNA afirmând că “protestul este ilegal şi că poliţia a tratat manifestanţii cu toleranţă”.

El a adăugat că un număr de manifestanţi au fost arestaţi pentru “tentativa de distrugere a proprietăţii publice”. Materialele video postate pe reţelele sociale au arătat cum poliţia a folosit tunuri cu apă şi gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Norouzian a fost citat de agenţia de ştiri de stat IRNA afirmând că protestele au fost organizate de “inamici ai Republicii Islamice” şi “contrarevoluţionari”.

De asemenea, este interesant faptul că manifestanţii aparent critică Teheranul pentru că s-a implicat atât de mult în Siria într-un moment în care are probleme pe plan intern, scandând în acelaşi timp “Plecaţi din Siria, gândiţi-vă la noi”.

Diverse rapoarte în ultimii câţiva ani de război au estimat că, de fapt, cheltuielile militare ale Iranului în Siria sunt cuprinse între 6 miliarde de dolari pe an şi 15-20 miliarde de dolari pe an (cheltuieli care includ Hezbollah şi alte miliţii regionale) – un sacrificiu considerabil ţinând cont de datoria tot mai mare a Iranului şi facturile sale enorme neplătite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe