Administraţia Obama acuzată de favorizarea Iranului şi a reţelei criminale a Hezbollah în SUA

Fostul preşedinte american Barack Obama.
Fostul preşedinte american Barack Obama. (Alex Wong/Getty Images)

Administraţia Obama a fost acuzată că a sabotat o operaţiune de a opri grupul libanez Hezbollah să introducă droguri în SUA, pentru ca acordul nuclear cu Iranul să poată fi finalizat.

Potrivit unui articol surprinzător publicat de Politico, Departamentul de Justiţie al fostului preşedinte Barack Obama ar fi facilitat operaţiuni ale grupului terorist libanez privind traficul de droguri şi spălarea de bani, blocând arestarea unor persoane cheie ale Hezbollah.

În determinarea sa de a obţine un acord nuclear cu Iranul, administraţia Obama a anihilat o campanie ambiţioasă împotriva traficului de droguri desfăşurată de grupul terorist Hezbollah, susţinut de iranieni, chiar dacă acesta introducea cocaină în Statele Unite.

Campania, numită Proiectul Cassandra, a fost lansată în 2008 după ce DEA (Agenţia Naţională împotriva Drogurilor a SUA) a colectat dovezi că Hezbollah s-a transformat dintr-o organizaţie politică şi militară concentrată pe Orientul Mijlociu într-un sindicat infracţional internaţional care, potrivit unor investigatori, ar fi obţinut 1 miliard de dolari pe an din traficul de droguri şi arme, din spălarea de bani şi alte activităţi criminale.

În următorii 8 ani, agenţii care lucrau într-o unitate strict secretă a DEA în Chantilly, statul american Virginia, au folosit interceptări ale convorbirilor telefonice, operaţiuni sub acoperire şi informatori pentru a identifica reţele ilegale ale Hezbollah. Unitatea a cooperat cu 30 de agenţii de securitate americane şi străine.

Proiectul Cassandra a urmărit transporturile de cocaină, unele din America Latină către Africa de Vest şi apoi spre Europa şi Orientul Mijlociu, iar altele au trecut prin Venezuela şi Mexic spre Statele Unite. Agenţii DEA au urmărit fluxul de bani murdari care erau spălaţi de Hezbollah, printre altele, prin cumpărarea de automobile americane folosite şi livrarea lor în Africa. Şi, cu ajutorul unor martori cooperanţi cheie, agenţii au urmărit conspiraţia, au considerat ei, până în cercul interior al Hezbollah şi al sponsorilor săi de stat din Iran.

Dar pe măsură ce Proiectul a ajuns la un nivel tot mai înalt al ierarhiei conspiraţiei, oficiali ai administraţiei Obama au ridicat o serie de obstacole tot mai greu de trecut în calea investigaţiilor, potrivit unor interviuri cu zeci de participanţi la acest proiect care, în multe cazuri, au discutat pentru prima dată despre evenimentele secrete, precum şi potrivit unei analize a documentelor guvernamentale americane şi a informaţiilor înregistrate în instanţe. Atunci când liderii Proiectului Cassandra au vrut să obţină aprobări pentru anumite investigaţii, puneri sub acuzare, arestări şi sancţiuni financiare semnificative, oficiali ai Departamentelor de Justiţie şi Trezorerie au amânat, îngreunat sau respins cererile.

Departamentul de Justiţie american a respins cererile Proiectului Cassandra şi ale altor autorităţi de formulare a acuzaţiilor penale împotriva unor jucători majori precum reprezentantul Hezbollah în Iran, o bancă libaneză care aparent a spălat miliarde de dolari obţinute din traficul de droguri, şi un jucător important dintr-o celulă americană a forţei paramilitare iraniene Quds. De asemenea, Departamentul de Stat american a respins cereri de a atrage ţinte de mare profil în ţări în care aceştia ar fi putut fi arestaţi.

Obama a fost învestit oficial în ianuarie 2009 şi a promis că va îmbunătăţi relaţiile cu Iranul ca parte a unei reapropieri mai ample de lumea musulmană. În timpul campaniei sale prezidenţiale, Obama a declarat în repetate rânduri că politica administraţiei Bush de a aplica presiuni asupra Iranului pentru suspendarea programului său nuclear ilegal nu a funcţionat, adăugând că el va discuta cu Iranul pentru a reduce tensiunile.

Persoana care urma să devină principalul consilier al lui Obama în contraterorism şi apoi director al CIA, John Brennan, a mers chiar mai departe. El a afirmat că “următorul preşedinte are oportunitatea de a stabili un nou curs al relaţiilor dintre cele două ţări” nu doar prin dialog direct, ci şi printr-o “asimilare mai mare a Hezbollah în sistemul politic al Libanului”.

JCPOA finalizat, Obama aruncă în aer proiectul Cassandra

Obama a anunţat în 17 ianuarie 2016 acordul final privind punerea în aplicare a acordului nuclear cu Iranul (JCPOA - Joint Comprehensive Plan of Action), în baza căruia Teheranul a promis că îşi va restrânge activităţile programului de arme nucleare în schimbul suspendării sancţiunilor economice internaţionale, care au afectat puternic Republica Islamică.

La câteva luni după acel anunţ, oficiali ai forţei speciale au declarat că Proiectul Cassandra este ca şi mort. Unii dintre oficialii de top ai proiectului, inclusiv John Kelly, un agent veteran al DEA care a creat şi a condus forţa specială, au fost transferaţi în alte posturi.

Şi, inclusiv David Asher, care a ajutat la crearea şi monitorizarea Proiectului Cassandra în calitate de analist al Departamentului Apărării specializat în finanţele ilegale, a părăsit forţa specială cu mult timp înainte, după ce Departamentul nu i-a mai reînnoit contractul.

Drept urmare, administraţia SUA a pierdut informaţii privind traficul de droguri şi alte activităţi criminale la nivel global, dar şi privind conspiraţiile ilegale ale grupului Hezbollah cu oficiali de top din guvernele iranian, sirian, venezuelean şi rus – până la nivele superioare de conducere, precum preşedinţii Nicolas Maduro, Bashar al-Assad şi Vladimir Putin, potrivit unor foşti membri ai forţei speciale şi a unor foşti sau actuali oficiali americani.