Film de Antonioni după un roman de Cesare Pavese, la Cărtureşti Verona, de Noaptea Literaturii Europene

Filmul Le Amiche (Prietenele), de Michelangelo Antonioni
Filmul Le Amiche (Prietenele), de Michelangelo Antonioni (thefilmdesk.com)

Fundaţia Culturală Greacă şi Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso” au pregătit evenimente comune cu prilejul celei de a V-a ediţii a Nopţii Literaturii Europene la Bucureşti. Evenimentele au loc, începând cu ora 19.00 la Librăria Cărtureşti Verona (Str. Arthur Verona, 13-15).

PROGRAMUL EVENIMENTELOR:

19.00 – „În lumina Muzelor / Alla luce delle Muse”
Proiecţia portretelor fotografice a 201 scriitori greci contemporani consacraţi, realizate de fotograful italian Giovanni Giovannetti. Materialul este o producţie a Centrului Naţional de Carte din Grecia, iar selecţia şi îngrijirea prezentării sunt semnate de neoelenistul italian Maurizio De Rosa. Expoziţia „În lumina Muzelor / Alla luce delle Muse” a fost prezentată pentru prima oară în luna mai a anului 2004, în cadrul Târgului de Carte de la Torino, unde Grecia a fost invitat de onoare.
19.30 – „Literatura greacă: ieri şi azi”. Conferinţă susţinută de neoelenistul Maurizio De Rosa. (Conferinţa este prezentată în limba italiană, fiind însoţită traducere în limba română.)
20.30 – Mara Chiriţescu prezintă şi citeşte din opera lui Cesare Pavese, Noapte de sărbătoare şi alte povestiri.
21.00 – Scriitorul Makis Tsitas, despre cartea sa Martor mi-e Dumnezeu. Proiecţie (8 min. şi 13 sec.). Cartea a fost încununată în 2014 cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene.
21.30 – Le amiche (Prietenele). Regia: Michelangelo Antonioni
Proiecţia unui fragment din filmul Le amiche (1955), premiat cu „Leul de argint” la Veneţia, bazat pe o adaptare liberă a romanului Tra donne sole (Femei singure) de Cesare Pavese.

Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti este un proiect al clusterului EUNIC România (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale), sprijinit de Reprezentanţa Comisiei Europene şi organizat de: Forumul Cultural Austriac, Centrul Ceh, Goethe-Institut, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Italian de Cultură, Institutul Polonez din Bucureşti, Ambasada Portugaliei la Bucureşti/ Camoes, I.P., Institutul Cultural Român, Institutul Cervantes, Centrul Cultural Turc Yunus Emre din Bucureşti, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucureşti.
Parteneri: Carte peste carte, Piua Book Bar, Teatrul de Animaţie Ţăndărică, Casa Ion Mincu – Sediul Ordinului Arhitecţilor din România, Cărtureşti.
Mai multe informaţii despre proiectul Noaptea Literaturii Europene la Bucureşti şi ediţia din 2016, pe pagina de oficială de Facebook (https://www.facebook.com/NoapteaLiteraturiiEuropene/) şi pe http://bucharest.eunic-online.eu/.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură