Erdogan promite investiţii în Bosnia înaintea unui miting electoral în statul balcanic

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că ţara sa va finanţa un proiect masiv în Bosnia privind construcţia unei autostrăzi. Promisiunea a fost făcută înainte ca statul balcanic să găzduiască un miting politic în timpul căruia Erdogan s-a adresat mai multor de mii de turci veniţi în principal din Germania, Olanda, Austria şi alte state din regiunea Balcanilor.

Într-o ceremonie desfăşurată duminică, Erdogan a privit cum miniştrii transporturilor din Bosnia şi Turcia au semnat o scrisoare de intenţie pentru construirea unei autostrăzi care va lega capitala sârbă Belgrad şi Sarajevo, capitala Bosniei şi Herţegovinei.

Erdogan şi-a exprimat speranţa că, în această vară, miniştrii vor ajunge la un acord final cu privire la aspectele tehnice ale proiectului, al cărui cost este estimat la 3 miliarde de euro. El a mai afirmat că banca turcă Exim Bank ar trebui să fie implicată în finanţarea proiectului, care se confruntă de asemenea cu o opoziţie internă în Bosnia, în special din partea sârbilor minoritari.

Promisiunea pentru o astfel de investiţie ar putea fi văzută ca un semn al aprecierii lui Erdogan şi aprobarea de către Bosnia a mitingului său electoral. Multe capitale vest-europene au refuzat să permită astfel de mitinguri pe teritoriul lor, forţând mii de persoane să călătorească în Sarajevo pentru a-l asculta duminică pe liderul turc.

Erdogan a criticat guvernele vest-europene pentru blocarea mitingurilor pe care ar fi vrut să le desfăşoare el şi alţi oficiali.

O prezenţă poliţienească masivă a putut fi observată în jurul sălii olimpice Zetra, unde susţinătorii lui Erdogan au fluturat steaguri turce şi bosniace.

Mitingul de duminică a fost organizat cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative pe care Erdogan le-a convocat pentru 24 iunie.