Economistul şef al Băncii Mondiale demisionează din funcţie după doar 15 luni

Paul Romer
Paul Romer (Eric Piermont/AFP/Getty Images)

Paul Romer a demisionat miercuri din funcţia de economist şef al Băncii Mondiale la numai 15 luni de la ocuparea acestui post.

Romer s-ar fi aflat în conflict cu economiştii de la Banca Mondială încă de la sosirea sa, din cauza abordării rigide a gramaticii, a solicitării folosirii emailurilor scurte şi a modului în care erau redactate rapoartele bancare.

Comportamentul său rigid i-a înfuriat de asemenea pe mulţi dintre angajaţii băncii.

Potrivit unor rapoarte, Romer îi întrerupea pe angajaţi atunci când aceştia ţineau discursuri în timpul întâlnirilor pe motiv că ar fi monotone şi a anulat Raportul de Monitorizare Globală al băncii.

La acea vreme, el a declarat pentru Financial Times: “Unii spun că nu am transmis într-o manieră potrivită criticile, dar când este un mesaj pe care oamenii nu doresc să îl audă, nu există manieră potrivită”.

Romer a mai încercat să convingă personalul băncii să folosească mai puţin conjuncţia “şi” în emailuri.

Într-un email adresat personalului, Romer a susţinut că Raportul privind Dezvoltarea Globală nu va fi publicat de bancă în cazul în care frecvenţa utilizării conjuncţiei “şi” depăşeşte 2,6%, potrivit Bloomberg.

El a recunoscut anul trecut că personalul bancar s-a simţit subapreciat, discutând despre “un fel de mentalitate de asediu pe care nu o pot înţelege prea bine”.

“Este posibil să mă fi concentrat prea mult pe precizia comunicaţiilor şi insuficient pe sentimentele pe care le-ar induce mesajele mele”, a adăugat el.

Preşedintele băncii, Jim Yong Kim, a dezvăluit demisia lui Romer într-un anunţ intern văzut de Financial Times.

Anunţul menţiona că Paul Romer a decis să demisioneze şi să îşi reocupe postul de profesor la Universitatea din New York.

“Paul este un economist realizat şi o persoană perspicace şi am avut multe discuţii bune despre probleme geopolitice, urbanizare şi viitorul muncii. Am apreciat onestitatea lui Paul şi ştiu că el regretă circumstanţele în care a plecat”, a adăugat preşedintele Băncii Mondiale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie