Dionis Cenuşă: Propunerea de reducere a tarifelor la energia electrică, dictată de sporirea puterii leului

Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup"
Dionis Cenusa, analist politic "Expert-Grup" (Facebook.com/dionis.cenusa)

Furnizorul de curent electric din Republica Moldova, Gas Natural Fenosa, a propus recent micşorarea tarifelor în medie cu 5,5 % pentru majoritatea consumatorilor finali.

Compania a menţionat într-un comunicat de presă că propunerea de ieftinire ia în calcul preţul de procurare a energiei electrice stipulat în contractele pentru 2018, tariful pentru serviciile de transport în vigoare, costurile de bază aferente activităţii de distribuţie şi furnizare etc.

În prezent, această iniţiativă este examinată de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). În opinia expertului de la Centrul Independent Expert-Grup, Dionis Cenuşă, propunerea Gas Natural Fenosa se bazează în mare parte pe întărirea leului.

”Această propunerea de a reduce tariful nu este cumva legată de noile achiziţii la energie electrică, adică contractele semnate cu Energocom în urma achiziţiilor de energie electrică, ci de sporirea puterii leului. Prin urmare, din punct de vedere economic propunerea este justificată. ANRE urmează să evalueze propunerea, să organizeze consultări publice şi doar după aceea fie să o accepte, fie nu. În orice caz, ministrul Economiei a declarat în ajun că urmează o scădere a tarifelor la energia electrică. Este o tendinţă generală de a reduce tarifele, inclusiv furnizorii propun acelaşi lucru”, a declarat expertul în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

În contextul alegerilor locale anticipate, precum şi a celor parlamentare din acest an, analistul politic consideră că interesul în primul rând al actorilor politici va fi de a influenţa cât mai mult tarifele în vederea scăderii lor, furnizorii neavând de ales, întrucât ar exista circumstanţele şi conjunctura care îi împing în direcţia unor tarife mai mici pentru consumatorii finali.

Totodată, Cenuşă a specificat că în acest an, semnarea contractelor de achiziţie a energiei electrice s-a desfăşurat în condiţii mai transparente, comparativ cu anii anteriori. Acest lucru s-ar datora, în opinia expertului, noii legislaţii adoptate în anul 2016.

”Există cadrul legal necesar pentru a dicta condiţii mai transparente pe piaţa energetică inclusiv la organizarea achiziţiilor de energie electrică, care a fost aplicat în 2017. 2018 este al doilea an când se aplică acest mecanism care prevede o supraveghere din partea observatorilor europeni. E vorba de grupul de observatori alcătuit de către Delegaţia UE şi Consilierul Înalt pe energie. Prin urmare, cu participarea şi sub supravegherea acestor actori externi, autorităţile R. Moldova, în primul rând Ministerul Economiei, sunt obligate să asigure transparenţă în proces”, a menţionat Dionis Cenuşă.

Acesta a ţinut să explice că supravegherea europenilor reduce posibilităţile şi manevrele autorităţilor de la Chişinău ”de a avea negocieri pe din spatele uşii” şi prin asta se facilitează negocierea unui preţ mai bun pentru tarif, pentru consumatorul final.

Pe de altă parte, o problemă majoră în acest sens ar fi compania Energocom care nu produce energie electrică, dar o achiziţionează de la furnizori - compania ucraineană şi CERS Moldovenească - stabilind condiţiile contractuale cu furnizorii în condiţii netransparente. ”Astfel, ceea ce face în prezent compania Energocom este neclar, activitatea ei rămânând în continuare netransparentă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe