Dionis Cenuşă: Eliminarea de către PD a serviciului militar obligatoriu, măsură strict electorală

Eliminarea serviciului militar obligatoriu vizează tinerii de la sate, care mai rar se pot eschiva de la înrolarea în armată, astfel PD îşi îndreaptă atenţia pe circumscripţiile uninominale, de unde vor veni 51 de deputaţi, afirmă politologul.
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău
Dionis Cenuşă, analist politic de la Chişinău (facebook.com)

În contextul iniţiativei propuse de către liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, de a elimina serviciul militar obligatoriu în Republica Moldova, analistul politic Dionis Cenuşă susţine că până în prezent oferta electorală formulată de către democraţi nu ar aduce încă rezultatele dorite, ceea ce motivează partidul să diversifice propunerile electorale către mai multe categorii de potenţiali votanţi.

Politologul menţionează că eliminarea serviciului militar obligatoriu are o tentă electorală evidentă, dar nu şi universală. Prin aceasta mai degrabă sunt vizate familiile şi tinerii din zonele rurale, care mai rar se pot eschiva de la înrolarea în armată. Lucru ce indică faptul că atenţia este îndreptată pe circumscripţiile uninominale, de unde vor veni 51 de deputaţi.

”Democraţii înţeleg foarte bine că tinerii se confruntă cu un sistem militar defectuos, puternic afectat de sistemul de reguli nescrise precum hărţuirea psihologică a tinerilor, ignorată de opinia publică şi tolerată de sistem, dar care se strecoară în presă dacă se termină cu cazuri letale”, a adăugat analistul precizând că în condiţiile unor reforme, necesare, dar abandonate în ultimii cel puţin 14 ani, pentru a spori calitatea serviciului militar obligatoriu, actuala guvernare alege opţiunea ce este eficientă strict din perspectiva electorală.

În realitate însă, notează expertul, eliminarea serviciului militar obligatoriu permite ocolirea temporară a problemelor sistemice ale Armatei Naţionale. Acest lucru este cu atât mai periculos cu cât regiunea transnistreană dispune de capacităţi militare operaţionale, iar Rusia nu îşi va retrage forţele militare şi armamentul din regiune, până când nu va asigura o soluţie convenabilă de reintegrare a Moldovei (ex. federalizare).

În concluzie, Dionis Cenuşă a ţinut să atenţioneze că rolul opoziţiei în acest caz nu trebuie să conţină simpla condamnare a măsurii populiste a democraţilor ci formularea unor propuneri alternative. ”Este imperios necesar ca opoziţia să înveţe să dezvolte soluţii, mai ales atunci când democraţii lansează frecvent măsuri cu caracter electoral. Deocamdată, iniţiativele populiste ale PDM sunt întâmpinate cu reacţii populiste din partea opoziţiei.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe