Experţi în energetică, solicită ANRE transparenţă în aprobarea tarifelor la gazele naturale

Mai mulţi experţi în energetică vorbesc de mai bine de un an despre faptul că cetăţenii Republicii Moldova achită pentru gazele naturale un preţ cu 30% mai mare decât ar trebui, de fapt.
(europaliberă.org)
Maria Maevschi
16.03.2018

După ce luni, prin intermediul unei scrisori din partea autorităţilor, au fost anunţaţi că, vineri, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba tarifele la gazele naturale, experţii s-au întrebat care a fost sensul participării lor la ultima şedinţă ANRE dacă tot nu au acces la informaţia necesară pentru a putea veni şi cu propuneri.

”Nu este prima dată când noi vorbim despre necesitatea discuţiilor şi consultărilor tehnice legate de modul cum sunt stabilite tarifele. Vreau să amintesc că anul trecut am discutat foarte mult despre necesitatea implicării societăţii civile şi a experţilor. Transparenţă presupune inclusiv posibilitatea de a participa nu doar de a asista”, a declarat analistul politic Dionis Cenuşă, în cadrul unei conferinţe de presă.

La rândul său, preşedintele think-tankului WatchDog.md, Sergiu Tofilat, a menţionat că, la 13 februarie, împreună cu mai mulţi colegi, a adresat două solicitări de informaţii, una către ANRE şi alta către Ministerul Economiei şi Guvern care deţine o cotă de 35% la sută în Moldovagaz pe marginea administrării S.A. Moldovagaz.

Una dintre întrebări viza cursul de schimb valutar care este luat în calcul la stabilirea tarifului pentru gazele naturale. Acesta a ţinut să explice că în momentul în care ANRE aprobă tarifele la gaz stabileşte preţul mediu de import în lei reieşind din preţul în dolari fixat în contract şi de cursul valutar mediu pe an stabilit de Ministerul Economiei în prognoze.

”Noi am întrebat Ministerul din ce motiv cursul mediu al dolarului pentru anul curent este de 17,68 lei ţinând cont de faptul că pe parcursul anului trecut cursul dolarului a scăzut de la 20 la 16,8 lei, iar astăzi se află în scădere, fiind 16,7 lei. În tarif este inclus cu un leu mai mult decât cursul de schimb valutar. Menţionez că reducerea cursului de schimb cu un leu contribuie la diminuarea tarifului cu 3,4 la sută”, a afirmat Sergiu Tofilat.

În încercarea de a sesiza publicul despre faptul că societatea civilă încearcă într-un glas să ceară o mai mare transparenţă şi o mai bună colaborare între ANRE şi societatea civilă, experţii şi-au anunţat dorinţa de a participa la şedinţa de vineri a ANRE în cadrul căreia să li se ofere timp suficient, să primească răspunsuri măcar la o parte dintre întrebările adresate pentru a putea veni şi cu propuneri, iar aprobarea tarifelor să aibă loc abia după ce li se va răspunde la toate întrebările pentru a putea discuta pe marginea unor cifre concrete.

”Cerem ANRE să nu transforme şedinţa de vineri în una cu caracter formal, cu participarea noastră fără sens, să lase spaţiu pentru dezbateri publice şi să dea răspunsuri înainte de a aproba tariful”, a reiterat fostul director ANRE, Victor Parlicov, expert în energetică IDIS ”Viitorul”.

În contextul în care ANRE îşi va motiva decizia de a reduce totuşi tarifele la gazele naturale fără dezbateri deschise şi transparente cu experţii, prin „grija mare faţă de consumatori”, expertul Victor Parlicov a specificat că în acest caz tarifele ”trebuiau ajustate încă în a doua jumătate a anului 2017 înainte de sezonul încălzirii”.

”Nu cred că acum, când deja ieşim din sezonul de încălzire, tărăgănarea cu o săptămână/două, mai ales că până se aprobă tariful, este publicat şi intră în vigoare, consumatorul nu va simţi schimbarea. În plus, nu se cunoaşte care ar fi trebuit să fie tariful dacă ar fi fost prezentate toate calculele şi am fi putut şi noi veni cu propuneri”, a menţionat Parlicov.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor