Curtea Uniunii Europene va decide asupra legislaţiei naţionale privind căsătoria

Curtea de Justiţie va decide asupra căsătoriei între persoane de acelaşi sex într-un caz de referinţă din România
.
. (Jeff J Mitchell / Getty Images)

Într-un caz cheie, care ar putea duce la impunerea căsătoriei între persoane de acelaşi sex în întreaga Uniune Europeană, ADF Internaţional a depus observaţii scrise ca terţă parte în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În cazul Coman şi alţii, Curtea de la Luxemburg trebuie să decidă dacă termenii de soţ şi membru al familiei în legislaţia UE privind libera circulaţie se aplică şi pentru parteneri de acelaşi sex. Experţii din domeniul legislativ îşi exprimă îngrijorarea că decizia ar putea să submineze principiul subsidiarităţii. Până în prezent, UE a recunoscut că dreptul familiei este de competenţa naţională a Statelor sale Membre, se arată într-un comunicat remis redacţiei Epoch Times de ADF Internaţional.

“Într-o perioadă în care Uniunea Europeană este pe punctul de a se destrăma, Curtea nu va face decât să catalizeze procesul de divizare al Uniunii dacă decide redefinirea căsătoriei şi a familiei pentru toate Statele Membre. Curtea nu ar trebui să sacrifice respectul pentru competenţa naţională şi pentru diversitatea culturală, spunând Statelor Membre că ordinea legislativă naţională nu contează. Multe State europene recunosc şi protejează căsătoria ca uniune dintre un bărbat şi o femeie, în legile şi constituţiile lor, întrucât acesta este dreptul lor. Statele Membre trebuie să aibă libertatea de a afirma în legile lor că atât o mamă, cât şi un tată, sunt în egală măsură esenţiali în viaţa copilului,” a afirmat Sophia Kuby, Director EU advocacy, ADF Internaţional, biroul din Bruxelles.

Litigiu strategic la Curtea de Justiţie

"Implicarea Curţii de Justiţie nu e decât cea mai recentă încercare de legalizare a căsătoriei între persoane de acelaşi sex în Europa, chiar şi în ciuda opoziţiei multor State Membre – dar şi a celor trei milioane de cetăţeni români care au semnat recent o petiţie în scopul protejării căsătoriei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie. Atât românul Adrian Coman, cât şi partenerul său, Robert Claibourn Hamilton (cetăţean american) sunt activişti în comunitatea LGBT. Coman lucrează pentru Fundaţia Arcuş şi finanţează cazuri LGBT în întreaga lume, având un buget de milioane de dolari" notează ADF.

În 2010, cuplul a obţinut un „certificat de căsătorie” în Belgia. Când România, conform legislaţiei naţionale, a refuzat să recunoască perechea drept cuplu căsătorit, aceştia au dat în judecată guvernul. Cuplul a susţinut că dreptul lor de liberă circulaţie în Uniunea Europeană le-a fost încălcat. În 2016, Curtea Constituţională a României a adresat Curţii Europene de Justiţie întrebări preliminare cu privire la interpretarea legii. În prezent, ţine de Curtea Europeană să se decidă maniera în care se va răspunde acestor întrebări.

Experţii avertizează asupra haosului legislativ: UE trebuie să respecte suveranitatea naţională

Familia ţine de competenţa naţională

„Reglementarea noţiunilor de bază din dreptul familiei – „soţi,” „membru de familie” şi „căsătorie”’ – sunt de competenţa Statelor Membre ale UE. Acest lucru este reliefat şi întărit de redactarea Directivelor relevante în materie şi consolidat de jurisprudenţa CJUE. Dacă această Curte interpretează termenul de soţi ca incluzând partenerii de acelaşi sex, atunci competenţa naţională în domeniu ar fi subminată,” a explicat Adina Portaru, Avocat ADF Internaţional şi avocat principal în intervenţia ADF Internaţional pe lângă Curtea de Justiţie.

„Obligarea unui Stat Membru să îşi modifice legislaţia naţională ca să recunoască relaţiile dintre persoane de acelaşi sex înseamnă ignorarea intenţionată a proceselor naţionale democratice. În România, trei milioane de cetăţeni au semnat recent iniţiativa de consolidare a căsătoriei ca uniune dintre un bărbat şi o femeie în Constituţia României. Dacă în cele din urmă Curtea de Justiţie defineşte noţiunea de “soţi”, riscă să submineze legea în jumătate din Statele Membre ale UE şi să creeze haos legislativ, întrucât sute de legi naţionale depind de această definiţie.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe