Libertatea de exprimare sub asediu în România. ADF International trage un semnal de alarmă

Experţii internaţionali avertizează Parlamentul României cu privire la aşa-numita lege a "defăimării sociale" iniţiată de şeful PSD Liviu Dragnea.
Şedinţa în plen la Camera Deputaţilor
Şedinţa în plen la Camera Deputaţilor (Epoch Times România)

Plenul Camerei Deputaţilor va supune miercuri la vot final aşa-numita Lege a "defăimării sociale", iniţiativă legislativă ce a trecut de Senat. În acest context, ADF International recomandă cu fermitate respingerea legii lui Liviu Dragnea despre care susţine că reprezintă un pericol la adresa liberăţii de exprimare.

"Această lege incriminează pe oricine va critica un anumit grup politic sau social sau va exprima o opinie care ar putea stârni controversă. În fond, legea restricţionează libera exprimare în România", a declarat Adina Portaru, expert în drepturile omului şi avocat al organizaţiei ADF International.

"Din moment ce România a ratificat Pactul Internaţional cu privire la Drepturile Civile şi Politice, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, trebuie să respecte, să protejeze şi să promoveze dreptul la liberă exprimare. Parlamentarii nu trebuie să adopte legi care ar putea să îi ferească de critică, de examinarea şi de dezbaterea publică."

Termeni vagi şi subiectivi

Proiectul de lege foloseşte termeni foarte vagi, precum "situaţie de inferioritate", "grup social", "defăimare socială" şi "incitare la discriminare socială". Nu este clar cine va interpreta aceste concepte vagi, care ar putea dă naştere la abuz şi la cenzură.

Efecte negative asupra libertăţii de exprimare

Subiectele controversate şi sensibile nu ar mai putea fi dezbătute în spaţiul public, având în vedere lipsa de claritate şi de previzibilitate provocată de proiectul de lege.

"Dacă acest proiect de lege va fi adoptat, va înăbuşi dezbaterea şi diferenţele de opinie, creând în cele din urmă un climat de suspiciune şi de neîncredere. Cel mai probabil, chiar şi jurnaliştii şi analiştii politici vor trebui să se abţină de la a critica în mod public politicieni sau alte persoane publice", a explicat Portaru.

ADF Internaţional a recomandat cu fermitate respingerea proiectului de lege printr-o intervenţie legală adresată Parlamentului României în octombrie 2015.

Legea defăimării

Reamintim că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a iniţiat un proiect legislativ ce prevedea amenzi uriaşe pentru "defăimare socială." Iniţiativa, pe care Dragnea a încercat să o prezinte drept una "europeană", a "toleranţei", a fost percepută de opinia publică drept o tentativă inacceptabilă de a institui cenzura în mediul online.

În urma criticilor stârnite de iniţiativa sa, şeful PSD a decis să scoată din textul legii conceptul de "defăimare socială", act pe care liderul social-democrat voia să-l pedepsească cu amenzi de până la 100.000 de lei, şi ulterior şi sancţiunile şi amenzile. Dragnea a cerut şi schimbarea titlului legii în "Legea privind asigurarea toleranţei faţă de diferenţele de grup", linie ce pare în conformitate cu "spiritul" aşa-zisei corectitudini politice, considerată un flagel ce macină din interior ţările occidentale.

De altfel, legea lui Dragnea a fost inspirată de documentul programatic al unui ONG înfiinţat de Aleksander Kwasniewski, fost preşedinte al Poloniei, şi Moshe Kantor, Preşedintele Congresului Evreiesc European. Modelul propus de acel ONG şi din care s-a inspirat PSD-ul a fost catalogat în presa internaţională drept unul care va conduce la crearea unui program de supraveghere în masă a cetăţenilor europeni, sub pretextul eliminării intoleranţei. Mai multe informaţii pe acest subiect intraţi aici.


ADF International este o organizaţie pentru apărarea libertăţii religioase, a vieţii, căsătoriei şi familiei în întreaga lume. Are birouri în Viena, Bruxelles, Geneva, New York, Washington DC şi Mexico City şi deţine statut special consultativ pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite, Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi Organizaţia Statelor Americane. Acţionează în mod regulat, în cazuri semnificative, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi în alte tribunale internaţionale şi are intervenţii pe lângă parlamentele naţionale şi în cadrul Naţiunilor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne