Curtea Constituţională sud-coreeană aprobă destituirea preşedintei Park

Curtea Constituţională sud-coreeană a susţinut decizia privind înlăturarea preşedintei Park Geun-hye de la putere. Acum este deschisă calea pentru noi alegeri în 60 de zile.
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye.
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye. (Captură Foto)

Curtea Constituţională a Coreei de Sud a aprobat decizia Parlamentului de a o destitui pe preşedinta Park Geun-Hye, printr-o hotărâre anunţată vineri dimineaţă.

Într-un verdict unanim, comitetul de 8 judecători a susţinut decizia înlăturării dnei Park din funcţie.

În Coreea de Sud trebuie să aibă loc alegeri prezidenţiale în următoarele 60 de zile pentru a alege succesorul lui Park.

Park a fost pusă sub acuzare în decembrie 2016 pe fondul unui scandal de corupţie. Choi Soon-sil, o veche prietenă a preşedintei, a fost la rândul ei acuzată de estorcare de bani de la corporaţii precum Samsung.

Park a negat că a încălcat legea, precum şi orice implicare în acţiunile lui Choi. Curtea, totuşi, a decis că preşedinta sud-coreeană ar trebui să fie trasă la răspundere.

“Park a ascuns în totalitate interferenţa lui Choi în probleme de stat şi a negat acest lucru de fiecare dată când au ieşit la suprafaţă suspiciuni asupra acestui alucru, şi chiar i-a criticat pe cei care şi-au manifestat suspiciunile”, a declarat judecătorul Lee.

Deşi a fost practic înlăturată de la putere de când parlamentul a votat împotriva ei, funcţia de preşedinte interimar fiind ocupată în ultimele peste tei luni de Hwang Kyo-Ahn, acum Park rămâne fără nicio putere prezidenţială. Acest lucru implică şi suspendarea imunităţii prezidenţiale împotriva judecării. Până acum, Park a refuzat să coopereze cu investigatorii.

Constituţia sud-coreeană cere ca un nou preşedinte să fie ales într-un interval de 60 de zile. Favoritul actual la câştigarea alegerilor este Moon Jae-in. Politicianul liberal a pierdut în faţa conservatoarei Park în alegerile din 2012.

Grupuri mari de susţinători şi opozanţi ai lui Park s-au adunat în faţa Curţii Constituţionale înainte de prezentarea deciziei.

Luna trecută, unul dintre avocaţii lui Park a declarat că va avea loc o “rebeliune şi va curge sânge” dacă Park va fi înlăturată din funcţia sa.

De la apariţia acuzaţiilor împotriva lui Choi şi Park la mijlocul anului trecut, Coreea de Sud a fost lovită de o serie de proteste masive de susţinere a demisiei lui Park, precum şi demonstraţii pro-Park împotriva destituirii acesteia. Până acum, protestele au fost în mare parte paşnice.

Fiica fostului dictator Park Chung-hee este primul lider destituit al Coreei de Sud de când ţara din nord-estul Asiei a devenit democraţie la sfârşitul anilor 1980.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe