Coreea de Sud: Partidele de opoziţie doresc un vot pentru demiterea preşedintei Park

Parlamentul sud-coreean va vota cu privire la demiterea preşedintei Park din cauza acţiunilor prietenei sale poreclite “Rasputinul Coreei”. Dar, propunerea preşedintei de a demisiona a divizat parlamentarii care vor vota.
Park Geun-Hye
Park Geun-Hye (Jung Yeon Je / Getty Images)

Trei partide din opoziţia sud-coreeană vor vota săptămâna viitoare pentru demiterea preşedintei Park Geun-hye, au declarat acestea vineri.

Partidele, care controlează împreună 165 de locuri în Parlamentul de 300 de membri, vor avea nevoie de votul a 30 de membri din Partidul Saenuri al preşedintei Park pentru a întruni două treimi din numărul voturilor necesare pentru demiterea liderei ţării.

Sute de mii de sud-coreeni au protestat în 5 weekend-uri consecutive, cerând demisia lui Park sau demiterea ei. Investigatorii au acuzat-o pe Park de susţinere a activităţilor infracţionale ale prietenei şi consilierei sale secrete Choi Soon-sil.

Choi, fiica unui lider de cult decedat care i-a fost mentor lui Park, şi-a folosit legătura apropiată cu preşedinta pentru a forţa companii sud-coreene majore să doneze zeci de milioane de dolari unor fundaţii pe care aceasta le-a înfiinţat pentru câştig personal şi promovarea iniţiativelor politice ale lui Park.

Park a negat acuzaţiile şi marţi a declarat că va demisiona, cerând Parlamentului să dicteze termenii plecării sale. Totuşi, partidele din opoziţie au declarat că mişcarea este un complot cinic pentru a amâna demiterea preşedintei.

“Cele trei partide de opoziţie vor urmări demiterea printr-o cooperare strânsă şi fără şovăire”, a declarat Ki Dong-min, purtător de cuvânt al principalului partid de opoziţie, Partidul Democrat.

Dacă partidele din opoziţie reuşesc să atragă de partea lor 30 de membri ai partidului de guvernământ pentru a vota împotriva liderei lor, Curtea Constituţională va avea la dispoziţie 180 de zile pentru a aproba sau respinge mişcarea. Dacă o va aproba, atunci trebuie convocate alegeri anticipate într-un interval de 60 de zile pentru a se alege un nou lider cu un mandat deplin de 5 ani.

Dar unii membri ai opoziţiei se tem că un vot eşuat pentru demiterea preşedintei vor justifica protestele lui Park cu privire la nevinovăţia ei.

Unii dintre membrii Partidului Saenuri au declarat că vor susţine demiterea, dar au dat înapoi după ce Park s-a oferit să demisioneze până în aprilie 2017.

“Preşedinta s-a oferit să demisioneze, astfel că nu înţeleg care ar fi motivul pentru care se insistă ca ea să fie demisă când ştim că vor exista neclarităţi şi confuzie şi efecte secundare”, a declarat în cadrul unei întâlniri liderul Partidului Saenuri, Chung Jin-suk.

Park este primul preşedinte în exerciţiu al Coreei de Sud care va fi pus sub urmărire penală. În această funcţie, Park nu poate fi acuzată decât după ce îşi va pierde imunitatea fiind înlăturată sau dacă se retrage de la conducerea ţării.

Park a aprobat miercuri numirea unui procuror special care o va interoga pe preşedintă şi i se vor acorda 120 de zile pentru a merge mai departe cu descoperirile investigatorilor de stat. Totuşi, anterior, Park a declarat că este prea ocupată pentru a se întâlni cu investigatorii.

Organizatorii protestelor au declarat că vor continua manifestaţiile şi în acest weekend, în ciuda faptului că preşedinta sud-coreeană a spus că va demisiona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe