Parlamentul sud-coreean votează pentru destituirea preşedintei Park

Parlamentul a votat pentru destituirea preşedintei sud-coreene în contextul unui scandal care o implică pe Park şi pe vechea ei prietenă Choi Soon-Sil. Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a decide dacă va pune capăt în mod oficial mandatului preşedintei Park.
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye.
Preşedinta sud-coreeană Park Geun-Hye. (Captură Foto)

În Parlamentul sud-coreean cu 300 de membri, 234 de legiuitori au votat vineri pentru destituirea preşedintei Park Geun-Hye. Au votat împotrivă chiar şi unii membri din partidul ei.

Cu o rată de popularitate de doar 5% - cea mai scăzută în rândul liderilor sud-coreeni de la adoptarea democraţiei la sfârşitul anilor 1980 – poziţia ei a devenit greu de menţinut.

Aproximativ 160 de parlamentari din principalele două partide de opoziţie au declarat că vor demisiona în masă dacă Parlamentul nu aprobă destituirea lui Park.

Investigatorii o acuză pe Park şi pe consiliera şi prietena sa apropiată Choi Soon-sil că au forţat companii majore să doneze peste 60 milioane de dolari unor fundaţii non-profit care au susţinut politicile lui Park şi pe care Choi le-a folosit în interes personal.

În plus, Park a fost acuzată şi de faptul că a susţinut activităţile infracţionale comise de Choi, care a fost arestată recent pentru fraudă şi abuz de putere. Choi este acuzată de manipularea afacerilor de stat şi folosirea influenţei asupra lui Park pentru a stoarce bani de la companii precum SK, Lotte şi Samsung.

Park – al cărei mandat ar trebui să înceteze în mod normal la începutul anului 2018 - a cerut scuze în public la începutul acestei luni şi a declarat că va coopera sincer în toate investigaţiile şi îşi va asuma răspunderea dacă va fi găsită vinovată.

Ea a declarat de asemenea că se va retrage dacă Parlamentul va aranja un transfer stabil de putere.

Sute de manifestanţi s-au adunat în cursul nopţii în faţa porţii principale a clădirii Adunării Naţionale.

Un grup de fermieri anti-Park care a încercat să pătrundă în capitala sud-coreeană Seul cu tractoare şi camioane s-a încăierat cu poliţia în cursul nopţii în Suwon, la sud de capitală.

Aparent, majoritatea fermierilor şi-au părăsit vehiculele şi s-au îndreptat spre Seul cu autobuzul.

Acum, Curtea Constituţională are la dispoziţie 180 de zile pentru a determina dacă va pune capăt în mod oficial preşedinţiei lui Park.

Park va fi suspendată în timpul acestei perioade dar nu va fi înlăturată din funcţie, iar îndatoririle sale, inclusiv poziţia de comandant suprem al armatei sud-coreene, vor fi transferate temporar premierului.

Ministrul sud-coreean al Finanţelor, Yoo Il-ho, a cerut o întâlnire de urgenţă în această zi pentru a discuta implicaţiile destituirii lui Park.

Park – fiica unui dictator militar încă respectat de mulţi conservatori – are imunitate cât timp ocupă funcţia de preşedintă a ţării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe